Taşınmaz üzerindeki irtifak haklarında ve taşınmaz yüklerinde hakkın fiilen kullanılması zilyetlik oluyor. Zilyetlik devredilebiliyor. İşte zilyetlik devir sözleşmesi örneği..
Zilyetlik devir sözleşmesi örneği!
Zilyetlik, şeyin veya şey üzerinde hâkimiyeti sağlayacak araçların, edinene teslimi veya edinenin önceki zilyedin rızasıyla şey üzerinde hâkimiyeti kullanacak duruma gelmesi hâlinde devredilmiş olur.
Temsilciye yapılan teslim, temsil edilene yapılmış gibi zilyetliği geçiriyor. Bir üçüncü kişi veya zilyetliği devreden, özel bir hukukî ilişkiye dayanarak zilyet olmakta devam ederse zilyetlik, teslim gerçekleşmeksizin kazanılmış olur.
DÜZENLEME ŞEKLİNDE TAPUSUZ TAŞINMAZ ZİLYETLİĞİN DEVRİ SÖZLEŞMESİ
Ben aşağıdaki resmi mühür ve imzanın vazıı T.C. Kanunlarının bahşettiği yetkilere haiz
…………………… NOTERİ
………………………………………….. ………..
………………………………………….. ….adresindeki dairemde resmi görevim başında iken yanıma gelen ve ibraz ettiği.:
1. ZİLYETLİĞİ DEVİR EDEN:
Nüfus adresinden verilme …/…/…. tarih ve………seri no.lu, fotoğrafı tasdikli nüfus hüviyet cüzdanına nazaran, ……………. ili, …………… ilçesi, …………. mahallesi, …………… cilt ……… sahife, …………. kütük sıra noda kayıtlı ve halen, ………. adresinde mukim olduğunu beyan eden, ……….. ile ………den …/…/…. tarihinde olma:
Bana müracaatla düzenleme şekline bir gayrimenkul zilyetliğini devri sözleşmesi tanzim ve tasdik etmesi istediler. Kendilerini ibraz ettikleri işbu resmi belgeler muhteviyatından tanıdığım gibi okur yazar olduklarını ve kanunen bu işlemi yapma yeteneklerinin bulunduğunu anladım.
Bunun üzerine ilgililer birlikte söz alarak şu şekilde beyanda bulundular:
“Bizler aşağıda yazılı tapusuz gayrimenkulun zilyetliğinin devri hususunda şu şekilde bir sözleşme yaptık………..:
ZİLYETLİĞİ DEVİR EDİLEN TAŞINMAZIN………………:
1- BULUNDUĞU YER, SINIRLARI VE MEVKİİ……………:
2- ZİLYETLİK HAKKININ DAYANAĞI BELGESİ……….:
3- BAĞLI BULUNDUĞU VERGİ HESAP NO……………….:
4- DEVİR BEDELİ VE ÖDEME ŞEKLİ………………………….:
2. ZİLYETLİĞİ DEVİR ALAN
Ben zilyetliğini devir eden, yukarıda yazılı tapusuz gayrimenkulum üzerindeki tüm zilliyetlik ve tasarruf haklarımı, yukarıda yazılı bedellerle devir ve teslim ettim. Gayrimenkul üzerinde bundan böyle hiçbir hak ve alacağım kalmadığı gibi, gayrimenkulun bu güne kadar olan her türlü vergi, resim, harç, ceza ve sair sorumluluklarıda bana aittir. Alıcısı dilediği şekilde tasarruf edebilir.
Ben devir alan, yukarıda belirtilen gayrimenkulu yazılı şekil ve şartlarda zilyetliğini devir ve teslim aldım, ilgilinin hak ve mal sahipliğini bilip kabul ederim. Kendisinden başkaca bir belge istemem, ilgili yeri mahallinde inceledim, soruşturdum, zilyetliğini ve kendisini teslim aldım.
Devir eden ve alan olarak işbu taşınmazın devrine hukuken bir engel bulunmadığını beyan ve kabul ederiz.
Diye sözlerini bitirdiler. Verilen bu takrirleri ben yeminli noter istek gibi ettim. ilgililere ayrı ayrı verdim, okudular, gerçek arzularına uygun olarak yazıldığını beyan etmeleri üzerine altını hep birlikte imzaladık ve mühürledim.
…/…/…
DEVİR EDEN DEVİR ALAN
Ad Soyad Ad Soyad
İmza İmza
Zilyetlik ve tapu sicili kanunu!
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın