Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak ifade ediliyor. Peki Zilliyet hakkı nasıl kazanılır? diyorsanız işte yanıtı…
Zilliyet hakkı nasıl kazanılır?
Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak tanımlanıyor.
Zilyet ise taşınmaz maldan bir yarar sağlamak üzere o taşınmaz malı fiilen hakimiyeti altında bulunduran gerçek ve tüzel kişilere deniyor.
Zilyet yani mal sahipleri olan kişiler aslında sahibi olduğu malın hakimiyetçisi durumunda oluyor. Örneğin bir ev sahibi evini başkasına kiralayana kadar o evin aynı zamanda zilyeti durumundadır. Peki Zilliyet hakkı nasıl kazanılır? diyorsanız işte yanıtı…
Zilyetliğin kazanılmasında başlıca iki çeşit yol bulunuyor. Bunlar: Zilyetliğin aslen kazanılması be fer’i kazanma yolu.
1. Zilyetliğin aslen kazanılması..
Zilyetlik, ilk defa kuruluyor ise bu, zilyetliğin aslen kazanılması şekli olarak karşımıza çıkıyor. Zilyetliğin bu yolla kazanılması haklı ya da haksız olabilir. Sahiplenme (Medeni Kanun m.767), bulunmuş eşya (Medeni Kanun m.769) ve düşen ve sürüklenen şeylerde (Medeni Kanun m.774) zilyetlik aslen kazanıldığı gibi, çalınan eşya üzerinde hırsız veya kiralanan eşya üzerinde mülkiyet iddiasında bulunan kiracıda zilyetliği aslen kazanmış olur.
Örneğin Maden ocağından çıkarılan madenin üzerindeki madencinin zilyetliği aslen kazanılmıştır. Hırsızlık, gasp ve dolaysız zilyedin korkutularak zilyetliğinin kazanılması da aslen kazanma olarak nitelendiriliyor.
2. Fer’i kazanma yolu..
Önceki zilyedin iradesiyle eşya, yeni zilyedin hakimiyetine girerse zilyetliğin devren iktisabı söz konusu oluyor. Örneğin, asli zilyedin taşınmazı kiracısına teslim etmesi. Bu durumda zilyetliği devralan fer’i zilyeddir.
Zilliyet tapulu arsa alınır mı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com