17 Ağustos depremi sonrasında kentsel dönüşümün başlatıldığı pilot ilçelerden biri olan Zeytinburnu’nda kentsel dönüşüm hızla devam ediyor. Alınan karara göre Sümer Mahallesi’nde bin 250 konut ve iş yeri daha yıkılıp yerinde dönüştürülecek.
15 bin 865 binanın bulunduğu sahil ilçesi Zeytinburnu’nda, kentsel dönüşüm kapsamına alınan ilk bölge Sümer Mahallesi olmuştu. Sümer Mahallesi’ni 2 ayrı etapta dönüştüren belediye, Sümer’deki 1. etabı bitirmiş durumda. Tamamına yakını yıkılıp yeniden inşa edilen Sümer Mahallesi’nin 2’nci etabı ise devam ediyor.
SÜMER’DE MAHALLESİ’NDE BİN 250 KONUT VE İŞ YERİ YIKILACAK
Yakın zamanda Sümer’de 31 binanın yıkıldığını belirten yetkililer, bu şekilde 310 adet dairenin yeniden inşa edildiğini ifade etti. 156 binanın daha yıkılacağı Sümer Mahallesi’nde, toplam bin 250 adet birimden oluşan; bin 38 adet konut ve 212 adet iş yeri yıkılıp yeniden inşa edilecek.
Hali hazırda 402 konuta yıkım ruhsatı veren belediye, bunların 330’una ise yeniden imar ruhsatı vermiş durumda. Kentsel dönüşümden 40 bine yakın ailenin etkileneceğini ifade eden proje mühendisleri, vatandaşlardan olumlu tepki aldıklarını hatta şu ana kadar 527 konut sahibinin yerinde dönüşüm için Zeytinburnu Belediyesi’ne ferdi başvuruda bulunduğunu ifade etti.
“KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN ÖNCE ZİHİNSEL DÖNÜŞÜMÜ SAĞLADIK”
İlçede devam eden kentsel dönüşümle ilgili açıklamada bulunan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “Depremden sonra Zeytinburnu’nda yapılan binaların tamamı depreme dayanıklı binalardır. Mühendislerimiz ve müteahhitlerimiz binaları yaparken gereken yasal ve teknik koşullara uyarak hareket ediyorlar. 10 yıl öncesine göre bugün geldiğimiz noktada biz ‘hadi depreme dayanıksız binalar yapılsın’ desek bile artık mühendislerimiz ve müteahhitlerimiz yine de deprem koşullarına uygun bina yapmayı tercih eder. Çünkü kentsel dönüşümden önce asıl istenilen “zihinsel dönüşüm” sağladık” dedi.
“500 BİN LİRAYA MAL OLAN BİR BİNA ARTIK 400 BİN LİRAYA MAL OLUYOR”
Aydın konuşmasında, “Kentsel dönüşümü, yani yıkıp yeniden inşa etmeyi de cazip hale getirmek lazımdı. Bu konuyla ilgili kentsel dönüşümün başlatıldığı yıllarda ilgili komisyonlara birtakım sunumlar yaptım. Bunlardan biri harç muafiyetiydi. Bugün yasalaşmış bir halde bulunuyor. Bizler belediyeler olarak artık inşaatlardan ruhsat harcı almıyoruz. Böylece 500 bin liraya mal olacak bir bina 400 bin liraya mal edilebiliyor. Bu da vatandaşların yerinde dönüşüm yapması için teşvik edici bir unsur oluyor” dedi.
99 yılından önce yapılan binaların az ya da çok risk taşıyan binalar olduğunun altını çizen Aydın, “Bina ruhsatlıdır fakat ruhsat şartlarına uygun yapılmamış olabilir. Bunun için yeni yapılan binaların iskanlı hale dönüştürülmesi lazım” diyerek, o noktada da Zeytinburnu Belediyesi’nin oldukça duyarlı olduğunu ifade etti.
VATANDAŞA “KİRA YARDIMI” DEVLETTEN
Dönüşüm kapsamında binasını yıkıp yenileyen apartman sakinlerine devlet de birtakım teşvik edici yardımlar sağlamış durumda. Kira yardımı, harçlardan muafiyet, banka kredisi ve alt yapı yardımı bunlardan sadece birkaçı. Buna göre bulunduğu konutu yerinde dönüştürmek isteyen vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunarak yeni dairesi yapılıncaya kadar kira yardımı alabiliyor. Ayrıca bina harcından da muaf olan vatandaşların konut altyapıları da yine devlet tarafından düzenleniyor. Maddi açıdan da vatandaşlara destek sağlayan devlet, yerinde dönüşüm yapmak isteyen vatandaşlara anlaşmalı olduğu banklardan düşük faizli kredi teşvikini sağlamış durumda.
Milliyet
Bir yanıt bırakın