Zeytinburnu Stadyumu’nun içinde bulunduğu arazi Surp Pırgiç Vakfı ile, Zeytinburnu Belediyesi’ni birbirine düşürdü. Arazinin mülkiyetiyle ilgili hukuki süreç devam ederken, vakıf yetkilileri mahkemenin adil bir karar vereceğine inandıklarını söyledi
İstanbul’da Zeytinburnu Stadyumu’nun içerisinde olduğu 42 bin metrekarelik değerli arazi, 22 Ocak 2014’te yürürlüğe giren torba yasanın ardından Vakıflar Genel Meclisi tarafından Surp Pırgiç Vakfı’na iade edildi.
Kararın ardından harekete geçen Zeytinburnu Belediyesi ise değerli taşınmaz için yargının yolunu tuttu. İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nde açılan dava sonunda mahkeme “Arazi Ermeni Vakfı’na aittir” kararını verdi. Temyize giden karar, Danıştay 10. Dairesi tarafından bozuldu. Dava dosyası Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bu kez “karar düzeltme” talebiyle yeniden Danıştay 10. Daire’ye gönderilirken, taraflar mahkemeden çıkacak sonucu beklemeye koyuldu. Dava nedeniyle kapalı tutulan Zeytinburnu Stadyumu çürümeye yüz tuttu.
‘Direnebilir’
Zeytinburnu Belediyesi Belediyesi Hukuktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Saffet Öz, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Söz konusu taşınmaz geçtiğimiz dönemde Vakıflar Yasası’na eklenen bir madde ve Vakıflar Meclisi kararıyla Ermeni Vakfı’na iade edildi. Vakıflar Meclisi’nin iade kararıyla tapu Sup Pırgiç Vakfı’nın üzerine geçmiş oldu. Biz bu işleme itiraz ederek dava açtık. İstanbul İdare Mahkemesi’nde görülen dava aleyhimize sonuçlandı. Temyiz için Danıştay 10.Daire’ye başvurduk ve Danıştay 10. Daire, yerel mahkeme kararını hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle bozdu. Stadyumun mülkiyeti 1987’de kamulaştırma ile belediyenin bünyesine geçti. Danıştay tarafından tam da bu doğrultuda yerel mahkeme kararı bozuldu. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bu kararı hukuki usul açısından düzeltme hakkı var. Vakıflar Genel Müdürlüğü karar düzeltme talebinde bulundu. Danıştay 10. Daire kararları bir kez daha gözden geçirecek. Dosya yeniden İstanbul’daki yerel mahkemeye gidecek. Yerel mahkeme ya Danıştay’ın kararını kabul ederek taşınmazı bize teslim edecek ya da kendi kararında direnecek. Hukuki süreç 1-2 yıl daha uzayacak. Belediye olarak stadyumun da içinde olduğu araziyi spor ve yeşil alan olarak yeniden ihya etmek istiyoruz. ”
Arazi için yıllardır hukuk mücadelesi veren Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu ise şunları söyledi:
‘Adil karar çıkmalı’
“Arazinin toplam değeri 600 milyon liranın üzerinde. Bize ait olan araziyi elimizden almak istiyorlar. Yeşil alan olması istenen arazi 2007’de imara açılmıştı. Arazi vakfımıza iade edilince Zeytinburnu Belediyesi harekete geçti. Birkaç yıl önce o dönem Başbakan olan sayın Erdoğan ile yüz yüze konuşmuştuk. ‘Hak yerini bulacak. Arsanın sizin yeriniz olduğunu biliyorum’ demişti. Ancak Zeytinburnu Belediyesi arsayı kendi bünyesine geçirmek için yargıya gitti. Eninde sonunda mahkemeden adil ve hakkımız olan kararın çıkacağına inanıyorum. Karar lehimize sonuçlanırsa yönetim kurulu olarak proje konusunu düşünüp karar vereceğiz. Kuvvetle muhtemel iş merkezi, AVM, otel ve konut yapılması gündeme gelecektir. Araziden elde edeceğimiz gelir hastane ve cemaatin ihtiyaçları için kullanacak. İBB ise değerli araziyi düşük bedelle kamulaştırmak istiyor.”
Süreç nasıl işledi?
1964 yılına kadar Ermeni cemaatine ait olan araziye bu tarihten sonra el konuldu. İlk dava 1974’e kadar sürdü. O dönemki yerel mahkeme Ermeni cemaati lehine karar vermiş olsa da karar Yargıtay tarafından bozuldu. Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesine geçen arazi için Zeytinburnu Belediyesi, 1987’de mahkemeye başvurarak kendi adına tescil kararı çıkarttı.
Arsa 1989’da belediye tarafından kamulaştırıldı. Ancak torba yasanın ardından Vakıflar Genel Meclisi 22 Ocak 2014 tarihinde arazinin Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı’na iade edilmesine karar verdi. Bu kararın ardından harekete geçen Zeytinburnu Belediyesi, İstanbul 1. İdare Mahkemesi’ne, Vakıflar Genel Müdürlüğü aleyhine yürütmeyi durdurma için dava açtı.
Ayrıca Bakırköy 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’nden taşınmazlara ihtiyati tedbir konulması talep edildi. Davaya bakan mahkemenin son olarak belediye tarafından yapılması gereken 60 günlük itiraz süresinde gecikme olduğu ve itiraz süresindeki zaman aşımı nedeniyle arsanın Ermeni Vakfı’na iadesine karar verdiği belirtildi. İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin Ermeni Vakfı lehine verdiği karar Danıştay 10. Daire’de temyize götürüldü.
Yerel mahkemenin kararı Danıştay 10. Daire tarafından bozuldu. Dava dosyası Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bu kez “karar düzeltme” talebiyle yeniden Danıştay 10. Daire’ye gönderildi.
Milliyet