Bina ve bina türü yapıların projelendirme safhasında gerekli olan zemin ve temel etütlerinin, uygun ve standart bir metotla yapılabilmesi için zemin etüdü raporu yapılıyor. Peki zemin etüt raporu hazırlama işlemleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Zemin etüt raporu hazırlama işlemleri!
Arsaya ait yer altı tabakalarının durum, konum, jeolojik yapı türü, derinlik, kalınlık, yoğunluk, elektrik özdirenci, sismik hızı, ivme, yeraltı su derinliğini ve bu tabakaların geriye kalan dinamik parametrelerinin olası bir deprem karşısında göstereceği tepkiyi tespit etmek amacıyla yapılan çalışmaların tamamına zemin etüdü adı veriliyor.
Etüd çalışması öncesi yapılacak programa göre firma mühendisleri sahaya gelerek, zeminde yapılacak bina özellikleri, zeminin topografik özellikleri, şev durumuna vb. göre zeminde yapılacak çalışmaları (sondaj adedi derinliği, sismik serim sayısı vb.) belirleniyor. Peki zemin etüt raporu hazırlama işlemleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Zemin etüdü raporunun hazırlanması işlemleri…
Zemin etüdü çalışmalarında zemin sondaj logları hazırlanması gerekiyor. Zemin ortamında (kum-kil-silt-çakıl) SPT (standart penetration test) deneyleri yapılıyor ve zeminden shalby tüpüyle UD (örselenmemiş numune) alınıyor. Alınan örselenmemiş numuneler yerinde etiketlenip, tüpün alt ve üst kesimleri hava almayacak şekilde parafinlenerek hemen laboratuara gönderiliyor.
Sondajlardan alınan örselenmiş ve örselenmemiş zemin numuneleri üzerinde Bayındırlık Bakanlığı yetki belgeli laboratuarda;
Üç eksenli basınç dayanımı
Serbest basınç dayanımı
Elek analizi
Konsalidasyon
Atterberg Limitleri
Deneyleri yapılıyor
Kaya ortamda ise:
Nokta yükleme ve basınç deneyleri yapılıyor.
Sondaj, jeofizik ve laboratuar çalışmalarından elde edilen veriler kullanılarak, zemin parametreleri (c,f, v.s.) , potansiyel sıvılaşma durumu, Y.A.S.S depremsellik, sıvılaşma, zemin hakim periyodu ve inşaatla ilgili önerileri içeren, yapıda kullanılacak temel sistemiyle ilgili önerileri ve temelde kullanılacak parametreleri içeren Bayındırlık Bakanlığı formatına uygun zemin etüt raporu hazırlanıyor.
Zemin etüdü niçin yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com