Arazinin zemin yapısının bilinmesi zorunlu oluyor. Zemin yapısının belirlenebilmesi için zemin etüdleri yapılıyor. Peki zemin etüt ekipmanları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Zemin etüt ekipmanları!
Yerleşim kurulacak arazinin yer altı tabakalarının durumlarını, konumlarını, kalınlıklarını ve sismik hızlarını tespit etmek amacıyla yapılan araştırmaların bütününe zemin etüdü adı veriliyor.
Zemin etüdü; yer altı tabakalarının durumlarını, konumlarını, kalınlıklarını ve sismik hızlarını tespit etmek amacıyla yapılan etütlere deniyor. Zemin etüdü birçok farklı yöntemle yapılabiliyor. Bu yöntemler, zemin cinsine ve aranacak şeye göre farklılık gösteriyor. En önemli zemin etüt yöntemleri; Sismik, Elektrik, Manyetik, Elektromanyetik, Gravite, Radyoaktivite etütleri olarak karşımıza çıkıyor.
Zemin etüdü uzmanı mühendisler tarafınca gerçekleştirilen zemin etütlerinde, aslolan ileride meydana çıkması muhtemel olan tehlikelere karşı önlemlerin önceden alınması, bu sayede oluşabilecek can kaybı ve maddi hasar riskini azaltmak olarak da biliniyor.
Peki zemin etüt ekipmanları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Zemin etüdü ekipmanları..
* Etüd sondaj makineleri,
* Georadar,
* Sismik,
* Microtremör
* Rezistivite cihaz
Zemin etüt raporu hazırlama işlemleri!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com