Zemin ve temel etütlerinin, uygun ve standart bir metotla yapılabilmesi için zemin etüdü çalışmalarının yapılması ve zemin etüdü raporunun alınması gerekiyor. Peki Zemin etüdünde yapılan deneyler nelerdir?
Zemin etüdünde yapılan deneyler!
Zemin etütleri, inşaat sahasının zemin taşıma gücünün değerlendirildiği bir rapor çeşidi olarak ifade ediliyor. Konunun uzmanı mühendisler tarafından gerçekleştirilen zemin etütlerinde, aslolan ileride meydana çıkması muhtemel olan tehlikelere karşı önlemlerin önceden alınması, bu sayede oluşabilecek can kaybı ve maddi hasar riskini azaltıyor.
Zemin etüdü, özellikle zemin cinsi kapsamında çeşitli yöntemler ile yapılıyor. Bahse konu yöntemler arasında öne çıkanlar; sismik, elektrik, manyetik, elektromanyetik, gravite, radyoaktivite olarak sıralanabiliyor.
Özellikle imara yeni açılacak bölgelerde, geniş alanların sismik mikro bölgelendirme haritalarının hazırlanması (yer seçimi gibi) ve yapılacak zemin etüdlerinde, kurallara uygun, doğru bir zemin etüdü çalışması, deprem bölgelerinde hasarın asgari düzeye inmesi için gerekli görülüyor. Peki Zemin etüdünde yapılan deneyler nelerdir?
Topraktan alınan örnek ile bazı deneyler yapılıyor. Zemin ortamında (kum-kil-silt-çakıl) SPT (standart penetration test) deneyleri yapılıyor ve zeminden shalby tüpüyle UD (örselenmemiş numune) alınıyor.
Zemin birimlerinin düşey yöndeki değişimleri, zemin tanımlamaları, alınan örselenmiş ve örselenmemiş örneklerin derinlikleri, örselenmemiş örneğin türü, arazide yapılan deneyler logu hazırlayan tarafından imzalı olarak sunulması gerekiyor.
Düzenlenen raporun Bayındırlık Bakanlığı şartnamesine uygun olarak düzenlenilmesi gerekiyor.
Zemin etüdü niçin yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com