Mahkeme ya da icra dairesi tarafından sizlere belirli süre içinde ödeme,itiraz,cevap,dava açma gibi işlemlerin yapılabilmesi için gönderilen kağıtlarda süreler öngörülmüş olabiliyor. Peki zamanaşımı süresi nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…
Zamanaşımı süresi nasıl hesaplanır?
Hukuk kurallarının kişilere tanıdığı hakların, getirdiği yaptırımların yine hukuk kuralları ile belirlenen süreleri aşması zamanaşımı olarak karşımıza çıkıyor.
Hukuk kurallarının kişilere tanıdığı hakların, getirdiği yaptırımların yine hukuk kurallarıyla belirlenen süreleri aşması süresi olan zamanaşımı süreleri sözleşmeyle değiştirilemiyor.
Peki zamanaşımı süresi nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…
Zamanaşımı süreleri…
Süreler
I. On yıllık zamanaşımı
MADDE 146- Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.
II. Beş yıllık zamanaşımı
MADDE 147- Aşağıdaki alacaklar için beş yıllık zamanaşımı uygulanır:
1. Kira bedelleri, anapara faizleri ve ücret gibi diğer dönemsel edimler.
2. Otel, motel, pansiyon ve tatil köyü gibi yerlerdeki konaklama bedelleri ile lokanta ve benzeri yerlerdeki yeme içme bedelleri.
3. Küçük sanat işlerinden ve küçük çapta perakende satışlardan doğan alacaklar.
4. Bir ortaklıkta, ortaklık sözleşmesinden doğan ve ortakların birbirleri veya kendileri ile ortaklık arasındaki; bir ortaklığın müdürleri, temsilcileri, denetçileri ile ortaklık veya ortaklar arasındaki alacaklar.
5. Vekâlet, komisyon ve acentalık sözleşmelerinden, ticari simsarlık ücreti alacağı dışında, simsarlık sözleşmesinden doğan alacaklar.
6. Yüklenicinin yükümlülüklerini ağır kusuruyla hiç ya da gereği gibi ifa etmemesi dışında, eser sözleşmesinden doğan alacaklar.
Miras taksim sözleşmesinde zamanaşımı süresi!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com