Konut ve işyerini kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin yıllık olarak uzaması halinde kira bedelinde artış yapma hakkına sahip oluyor. Peki yıllık kira artışı yüzde kaç olmalı? diyorsanız işte yanıtı…
Yıllık kira sözleşme süresi dolan kiralamaların devam etmesi halinde gayrimenkulün sahibi için kiracısına zam yapma hakkı doğuyor. Ancak, gayrimenkul sahibi istediği oranda zam yapamıyor. Peki yıllık kira artışı yüzde kaç olmalı? diyorsanız işte yanıtı…
Kira artışında yapılacak zam oranı ÜFE oranlarına bağlı oluyor.
Yİ-ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.
ÜFE oranları yeni adıyla Yİ-ÜFE oranları, her ay TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından yayımlanıyor. Mesken kira artışında hesaplanan oran on iki aylık ortalamalara göre yapılıyor.
Söz konusu enflasyon oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından resmi internet sayfasında yayımlanıyor. 3 Şubat 2016’da açıklanan ÜFE oranlarına göre Şubat 2016’da süresi dolan kira sözleşmelerinde yaşanacak artış yüzde 5,50 oranının üzerine çıkamayacak.
Örneğin, kira bedelinizin 1000 TL olduğunu ve bu ay sözleşme sürenizin dolduğunu farz edelim.ÜFE oranları baz alınarak yapılacak kira zammı; 55 TL oluyor ve kira bedeliniz en fazla 1055 TL’ye yükseliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com