Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, 700 bini aşkın nüfusuyla ülke genelinde önemli bir yere sahip olan ilçedeki kültürel miras potansiyelinin sadece yüzde 5’lik bir kısmının kullanıldığına dikkat çekerken, tarihi yapıya ayrı bir önem verdiklerini belirtti.
Değerlerin inşası
Yıldırım’a 50 yıllık bir perspektif kazandırmak için kolları sıvadıklarını aktaran Başkan Edebali,”Tarihi sermayemiz son derece kıymet arz ediyor. Plansız yapılaşan alanlarımızı mutlaka revize edeceğiz. Uygulamaya geçecek olan modellerimizin yanı sıra değerlerin inşasını da gerçekleştiriyoruz” dedi.
Boynumuzun borcu
Yola çıkarken halka vaat edilen 100 projenin Yıldırım için ‘devede kulak’ kaldığını açıklayan Edebali, “21 vizyon projemiz için düğmeye bastık. Görev süremizin sonu olan 2019 yılına kadar birçoğunu tamamlamış olacağız. Bu ilçeye yeni bir vizyon kazandırmak boynumuzun borcu” diye konuştu.
İade-i itibar
Başkan Edebali, 6 mahalleyi kapsayan büyük bir dönüşüm projesini hazırladıklarını söyledi. Eski Bursa olarak adlandırılan Yeşil Türbe ile Setbaşı aksı üzerinde yer alan 200 tarihi tescilli binanın varolduğu ifade eden İsmail Hakkı Edebali,” Burayı Barcelona ve Manchestergibi turizm bölgesi yapacağız. Bölge cazibe merkezi olacak ve itibarını da geri kazanacak” dedi.
Kızıklara ipekyolu
2000’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Cumalıkızık ile Fidyekızık arasında faytonların gezeceği tabii güzellikleri ve yeşil alanlarıyla bir İpekyolu yapılacak.
Yıldırıma yeni vizyon
Yıldırım’da planlama, uygulama ve mekansal gelişim konusunda eksiklerin olduğunu şehri yeniden tasarlanıp 50 yıllık bir perspektifle dönüşümü hedeflediklerini belirten Başkan Edebali, “İmar düzeni derken bu bir şemsiye bir kavram onun altında ekonomik ve sosyal hayatımızı geliştirecek boyutları var. Fiziki mekanlar problem olduğu zaman toplumsal yaşamda direkt etkileniyor. Planlama, planı uygulamaya geçirme ve değerlerin inşası bizler için olmazsa olmazlardır. Sosyal ve kültürel belediyecilik var. Bizim ürettiğimiz hizmetlerin önemli iki ana başlığı mekansal konuların ve fiziki hizmetlerin planlanması sorunların birikmeden çözerek sosyal kültürel yaşamı destekleyecek başka hizmetler yapmak’ dedi.
Tarihe uygun tesisler
Kurtseyit, Hocataşkın, Karaağaç Mahallelerini ve Emir Sultan güneyi, Yeşil Türbe, Namazgâh’ın alt tarafı, Setbaşı’nı kapsayan 43 hektarlık alanların restore edilerek tarihi dokuya uygun sosyal tesisler olacak bilgisi verildi. Yıldırım Belediyesi’ni bütçesinin buna bütçesi yetmeyeceği için Ankara’daki bakanlıklarla görüşmeler sürdürüldüğünü belirten Edebali “Bu Türkiye için model olacak 700 yıllık mahallelimiz ayağa kaldıracak proje olacak’ dedi.
‘Toplumsal beklentiyi ölçtük’
Yıldırım’ın sorunlarını toplumun beklentisini ölçerek belirlediklerini ifade eden Başkan İsmail Hakkı Edebali, ‘Yıldırım’a ilk göç edenlerle bugün arasında beklentiler farklı. Kırsal yaşamın değer yargıları yaşam şekli farklı. Şehir yaşamı toplumun bütün yaşam şeklini değiştiriyor. Sosyal hayatın içinde şehrin bize ön gördüğü yaşamı istemek toplumun hakkıdır. Biz bu beklentileri değerlendirdik. Değerlendirmeler neticesinde şehrimizin mevcut düzeni kaldıramadığını gördük’ dedi.
Kollar sıvandı
Yıldırım’ın tarihi özelliğinin yanı sıra plansız yapılaşmanın olduğu devasa alanlar olarak iki yönü olduğunu ifade eden Edebali, “Tarihi yerleri koruyarak geliştirebiliriz. Plansız alanları da yıkarak düzeltebiliriz. Yıldırım turizm potansiyelinin yüzde 5’ini bile karşılayamıyor. Yeşil Türbe bir şaheser, şehirciliğin şifreleri zaten 1400 yılında yapılan Yıldırım Külliyesi’nde. Bu kadar kıymetli bir alandan biz yeteri kadar faydalanam iyoruz. Gelen turist günü birlik gelip gidiyor” dedi. Yıldırım’ın potansiyelini ortaya çıkarmak için kolları sıvayan Edebali ziyaretçileri ağırlayacak alanların plan ve projelerini paylaştı. “Balabanbey Mahallesi’nde 55 dönümlük alana Asınıfı mesire alanı, kır kahveleri, kır lokantaları ve dinlenme alanları ile ziyaretçiyi Cumalıkızık’a hazırlamamız lazım. Balabanbey Mahallesi’nde mesire alanı, Cumalıkızık içinde koruma revizyon alanı yaptık. Butik oteller de yapılacak’ sözlerine ekledi.
Devede kulak
Başkan Edebali 2 yılda vaat edilen 100 projenin Yıldırım için ‘Devede kulak kaldı’ tabirini kullanarak, “100 projenin 55’ini ilk yılda şuana kadar ise 70’ini gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra göreve başladığımızda aklımızda olmayan 21 vizyon proje yaptık” dedi.
Osmanlı Mahallesi
İsmail Hakkı Edebali Osmanlı Mahallesi Projesi’nde yer alan mimari evler, geçmişi yansıtan giyim kuşam, alışveriş kültürü ile turist akını yaşamayı planladıklarını belirterek “Turist Yeşil Türbe’yi ziyarete geldi, Emir Sultan Türbesi’ne geçti ardından Değirmenlikızık’a gidip Osmanlı Mahallesi’ni görsün oradan Cumalıkızık’a gitsin. Gelenler Osmanlı tarihinde alışverişten mahalle kültürüne kadar birçok şeyi bulabilecek” dedi. Fidyekızık ile Cumalıkızık arasında orman içinde Kızık ipek Yolu adı verilen 3,5 kilometrelik yeşile dokunmadan yapılacak yaya yolu ile tarihi alanlara doğal ulaşım imkânlarıyla gidiş sağlanacak’
Bursa Kent Gazetesi