İstanbul Yeşilköy’de inşa edilecek Süryani kilisesi için Başbakan Davutoğlu’nun müjde verdiği tarihin üzerinden bugüne kadar 10 ay geçti. Önce kilisenin yeri konusunda Süryani cemaati arasında görüş ayrılığı yaşandı. Sorun çözüldü ve İspanyol mimarın projesi kabul edildi. Proje, büyüklüğü ve yüksekliği nedeniyle birkaç kez değişti. Bu projeden vazgeçildi. Yeni bir mimar tarafından proje çizildi. Proje, Anıtlar Kurulu’na sunuldu. Kurul onay verirse kilisenin yapımına başlanacak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gayrimüslim azınlık cemaatlerinin temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantıda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kilisesini inşa etme kararı, ocak ayında kamuoyuyla paylaşıldı. Süryanilerin uzun zamandır bekledikleri müjdeli haberin ardından aksaklıkların peşini bırakmadığı kilisenin izini HABERTÜRK sürdü.
İstanbul Yeşilköy’deki Latin Katolik Mezarlığı’nın bulunduğu alana yapılacak kilisenin arazisi, 2012’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Süryanilere tahsis edildi. Süryaniler, Latin Katolik toplumuna ait bir mezarlığın içine kilise yapılmasını doğru bulmadıklarını belirterek karara karşı imza kampanyası başlattı. Sonunda tarafların uzlaşmasıyla, tahsis edilen arazinin içine kilise yapılması için proje çalışmaları hız kazandı.
İLK TASARIM İSPANYOL MİMARIN
Süryani Kadim Vakfı’nın düzenlediği proje yarışmasını, 6 yıldır Türkiye’de yaşayan İspanyol mimar Lucas Oteyza kazandı. Oteyza, İspanyol medyasına “Mardin’deki Süryani kiliselerini örnek alarak geleneksel Süryani kiliselerine benzer bir tasarımı tercih ettik. Çok beğendiler” diye konuştu. Oteyza, yaşadığı zorlukları da şöyle anlattı: “Önce ‘Çok büyük’ dediler, değiştirmek durumunda kaldık. Sonra yükseklik problemi oldu. Binayı kesmek zorunda kaldık. Daha sonra da Katolik Mezarlığı’na çok yakın olması sebebiyle değiştirdik.”
PROJE ALANI SORUN YARATTI
Bu arada başka bir sorun daha çıktı. Vakfin sunduğu ilk proje bin 200 metrekarelik alanı kapsarken, Anıtlar Kurulu’nun izin verdiği alansa 400 metrekareydi. Vakıf ikinci projede alanı 800’e düşürürken, kurul 600 metrekareye izin verdi. Kilisenin inşası için kuruldan onay beklendiği sırada Süryani Kadim Vakfı, Lucas Oteyza ile olan anlaşmasını sonlandırdı. Yeni bir mimar ile anlaşıldı. Oteyza’nın ortağı Güngör Aydemir, şu aşamada yeni mimarın sadece uygulama projeleri (tasarımı bitmiş bir projenin belediyeden ruhsat alınması için yapılan bölümü) çizdiğini tahmin ettiklerini söyledi. Vakıf yetkilileriyse, yeni proje hakkında bilgi vermekten kaçındı.
HABERTÜRK muhabiri, kilisenin yapılacağı Latin Katolik Mezarlığı’na giderek cemaatten ilgililerle görüştü. Cemaat temsilcileri, aylar önce mezarlar için ölçüm yapmaya gelen görevliler dışında konuyla ilgili olarak hiçbir görevlinin mezarlığa gelmediğini ifade etti.
KARAR ANITLAR KURULU’NUN
Yeni mimar tarafından hazırlanan taslaklar için Anıtlar Kurulu’ndan onay bekleniyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri, bilgi veremeyeceklerini kaydetti. Cumhuriyet’in ilk kilisesi için sancılı bekleyiş sürüyor.
25 BİN SÜRYANİ’NİN 18 BİNİ İSTANBUL’DA
Süryaniler, Türkiye’de Ermenilerden sonra en büyük gayrimüslim azınlık grubu. Türkiye’de yaşayan Süryanilerin sayısı yaklaşık 25 bin. Bunların 18 bini ise İstanbul’da yaşıyor. Süryanilerin en yoğun olarak yaşadıkları bölge ise Bakırköy. Bu nedenle yapılacak olan Süryani kilisesinin Bakırköy’de yer alan Yeşilköy’de olması kararlaştırıldı.
Habertürk
Bir yanıt bırakın