İstanbul dünyanın en büyük metropollerinin başında geliyor. Şu sıralar çılgın projelere ev sahipliği yapan şehir hava yolları şirketleri açısından da büyük önem taşıyor. Son olarak yurtdışı uçuş ağını genişleten Atlasglobal, geçtiğimiz yaz 8 ülkeye uçarken bu yaz bu rakamı 30’a yükseltecek. Geçen ay Sharjah uçuşlarına başlayan Atlasglobal, Türkiye’nin doğusunda bulunan ülkeleri Avrupa’ya bağlayacak.
DOĞRUDAN ETKİ
İstanbul’un Frankfurt ve Dubai gibi diğer transit uçuş noktalarına göre 1 saat daha kısa süre uçuş imkanı sunduğu bilgisini paylaşan Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, “İstanbul üzerinden uçuşlar havayolu şirketlerine ortalama yolcu başına 100 dolar maliyet avantajı sunuyor. Yolcuların fiyat hassasiyeti yüksek olduğu için, bu maliyeti havayolu şirketi üstlenmek zorunda kalıyor, aksi takdirde rekabetten uzaklaşıyor” diye konuştu. Hükümetin havacılık sektörü açısından doğru adımlar attığına dikkat çeken Murat Ersoy, 3. Havalimanının İstanbul’un dünyanın en önemli transit yolcu odağı haline geleceğini ve 3. Havalimanının sağladığı potansiyel ile kargo ve turizm sektörünü de doğrudan etkileyeceğini belirtti. Murat Ersoy, yeni destinasyon yatırımlarıyla beraber 2016’da ortalama yüzde 35 büyüme öngördüklerini kaydetti. Ersoy, “Bir Avrupa bir de Orta Doğu ülkesinde olmak üzere 2 yeni şirket kuracağız. 3. havalimanının açılması ile birlikte, yurtiçi yatırımın önü açılacak” açıklamasında bulundu.
Turizmde alternatif var
Turizm sektörüne ilişkin olarak da değerlendirmelerde bulunan Murat Ersoy, “Ancak onlar için de büyük bir sıkıntı bu. Avrupa’daki tur operatörlerinin turlarının yüzde 20’sinin Mısır oluştururken, yüzde 40’ını Türkiye oluşturuyordu. Bu iki ülkenin de aynı dönemde sıkıntı yaşaması, tur operatörlerini de zora soktu. Biz Türkiye olarak alternatif destinasyonlar yaratarak turizm sektörünü bu sıkıntıdan kurtarabiliriz” dedi.
Rusya yerine yakın çevreyi markaja aldı
Geçen yaz 8 ülkeye uçtuklarını belirten Murat Ersoy, “Ortalama her ay 2 tane yeni hat açmış oluyoruz. Bu rekor bir açılış hızı. Rusya’daki ilave hatları da programımıza almış olacaktık. Fakat yaşanan krizden dolayı proje beklemde kaldı. Onun yerine yakın çevremizde yeni ülkeleri katmaya karar verdik. Bu yıl turizmde üst üste yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı doğru bir adım atmış olduk. Transit taşımacılığa dönmek çok doğru bir adım oldu” diye konuştu.
Ambargodan olumlu etkilenir
Avrupa’nın İran’a direkt uçuşları yeniden başlatttığını ancak İranlı’ların sağlık, turizm her koşulda öncelikli tercihi hep Türkiye olduğunun altını çizen Ersoy, “Bence bu Türkiye’ye olan trafiğin artmasını sağlayacak. Ambargolar kalkınca İran’ın yurt dışında bloke olan paraları revize edilmeye başlanacak yavaş yavaş ekonomiye yansıyacak. Böylece Türkiye’ye daha fazla geliş olacaktır. İran’a Shengen vizesi verilirse talepteki yükselme kapasitesindeki artışı kapayacaktır. Ve biz ondan fayda görürüz” ifadelerini kullandı.
Yeni Şafak