Yeni hükümetin odaklanacağı dev projelerde son durum!

kanal istanbul

BİNALI Yıldırım Başbakanlığında kurulan 65’inci Hükümet, “icracı” yönüyle öne çıkacak. Bu kapsamda, Türkiye için hayati önem taşıyan dev projeler, bu hükümet döneminde tamamlanarak hizmete sunulacak. Kara, hava, deniz ve demir yollarında devrim niteliğindeki projeler arasında 3. Köprü’den 3. Havalimanına, Avrasya Tüneli’nden Yüksek Hızlı Milli Tren Projesi’ne kadar, vaktiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ve Başbakan Yıldırım’ın yapımında başrolü oynadığı projeler de bulunuyor.

İşte 65’inci Hükümetin “Proje Ajandası”ndan öne çıkan bazı başlıklar

YSS KÖPRÜSÜ ÜÇ AY SONRA: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yıldırım’ın son kaynağı gerçekleştirdiği Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde son çalışmalar yapılıyor. Köprü, 26 Ağustos 2016’da hizmete açılacak.

EH BÜYÜK HAVALİMANINDA GERİ SAYIM: Dünyanın en büyüğü olacak İstanbul’daki 3. Havalimanı, 26 Şubat 2018’de hizmete alınacak. Havalimanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğum gününde hizmete girmiş olacak.

AVRASYA TÜNELİ GELİYOR: Marmaray’ın ardından İstanbul’un iki yakasını birleştirecek Avrasya Tüneli’nde de sona yaklaşıldı. 1.1 milyar dolar maliyetli projenin yılın sonu veya 2017 başında tamamlanması hedefleniyor.

METROLARDA SON SÜREÇ: Ankara’da Başkentray, Tandoğan-Keçiören Metrosu, AKMGar-Kızüay Metrosu bu dönem bitecek. Birbiri ardına açılışlar 65’inci Hükümet’e nasip olacak.

İSTANBUL TRAFİĞİ RAHATLAYACAK: İstanbul’da 2,2 milyar TL maliyetli 19 km’lik hafif raylı sistem hattı bu yıl tamamlanacak. Sistemin, 3. Köprü ve Avrasya Tüneli’yle birlikte trafiği rahatlatacağı belirtiliyor. Üsküdar-Altunizade-Ümraniye-Dudullu’dan Kartal-Kaynarca’ya, Kaynarca-Sabiha Gökçen hattından Kabataş-Mahmutbey hattına kadar projeler bitirilecek.

YHT’LERLE DEMİR AĞLAR: Vatandaşlar tarafından heyecanla beklenen Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi ile Ankara- İstanbul arası 1,5 saate inecek. Proje çalışması başladı.
Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi altyapı inşaatına başlanacak. 2015 yılı bedeli 4,2 milyar TL. İstanbul-Antalya, İstanbul-İzmir-Aydın, Zonguldak-Mersin, Samsun-Çorum-Kınkkale- Ankara, Samsun-Gaziantep arası dahil hızlı trenler yapılacak.

MİLLİ TREN GELİYOR: Yüksek Hızlı Tren (YHT) projelerinin birer birer devreye gireceği önümüzdeki süreçte, “Yüksek Hızlı Milli Tren Projesi” de hayata geçmiş olacak. İlk yerü YHT 2018’de faaliyete geçecek. Bölünmüş Yol Projeleri aynen devam edecek. Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyolu Projesi 6.7 milyar dolar maliyetle 2020’de tamamlanacak.

YERLİ OTOMOBİL PROJESİ: Yerli Marka Otomobil Projesi’nde çalışmalar sürüyor. Önümüzdeki dönem yeni Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakam Faruk Özlü koordinesinde sürecek çalışmalarla imalatın 2020’de tamamlanması planlanıyor.

BÖLGESEL UÇAKTA GERİ SAVIM: Ulaşımın çehresini değiştirmesi beklenen Bölgesel Uçak Yapımı Projesi’yle, 2023 yılına kadar milli bölgesel uçak yapılacak. Bu konudaki çalışmalar 65’inci Hükümet tarafından sürdürülecek.

HÜRKUŞ UÇACAK: Türkiye’nin milli eğitim uçağı Hürkuş bu hükümet zamanın da kullanılacak. Hürkuş-B Projesi ile 2019’a kadar 15 eğitim uçağı planlanıyor.

TANK, GEMİ, HELİKOPTER: ATAK Projesi ile 3,4 milyar dolarlık 59 helikopter hizmete girecek. Altay Milli Tank Projesi ile 250 tank üretilecek Milli (MÎLGEM) imalatı sürecek.

KANAL İSTANBUL’DA TEMEL ATILACAK: Kanal İstanbul Projesi için hazırlıklar sürüyor. Gerekli ihalelerin tamamlanmasıyla inşaatlar başlayacak. 40-45 km’lik proje ile Boğaz’daki gemi trafiği rahatlatılacak.

YUSUFELİ İKİ YIL SONRA: Dünyanın en büyük üçüncü barajı olan Yusufeli, 2018’de tamamlanmış olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta barajda inceleme yapmıştı.

ILISU’DA HEDEF 2017: Ilısu Barajı ve HES Projesi, 5.5 milyar TL ile 2017’de tamamlanacak.

DOĞALGAZ DEPOLMADA YENİ DÖNEM: Enerji alanında yürütülecek çok sayıda projeyle birlikte Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Projesi de 2.1 milyar TL ile 2018’de bitmiş olacak.

İLK YERLİ UYDULAR: İlk yerli haberleşme uydusu Türksat-6A üretilecek ve Türkiye, bu alandaki 10 ülkeden biri arasına girecek. Göktürk-3 Projesi ile de istihbarat uydusu yapılacak.

DENİZ’DE YENİ LİMANLAR: Filyos, Mersin, Çandarlı gibi dev limanlar yapılacak. Bu limanlarda da 65’inci Hükümet’in damgası olacak.

TANAPTA İLK AKIŞ 2018’DE: Hazar’daki enerji kaynaklarının Avrupa’ya taşınması için hayati projelerden olan TANAP’ta ilk gaz akışı 2018’de başlayacak.

ŞEHİR HASTANELERİ BU YOLDA: İstanbul’dan Ankara’ya, İzmir’den Kayseri’ye kadar 32 bin 581 yataklı 24 sağlık kampüsü bu dönem bitecek Her hastalığa çare tek bir hastanede bulunabilecek.

KENTSEL DÖNÜŞÜM: Kentsel dönüşüm kapsamında 6,5 milyon birim 2023’e kadar dönüştürülecek.
Yeni Çevre ve Şehircilik Bakam Mehmet Özhaseki, bu süreçte hedefin önemli bir kısmım gerçekleştirmeyi planlıyor. Aynı şekilde, 25 ilde toplam 3,2 milyar TL maliyetli 28 stadyum yapılacak.

BÖLGE PROJELERİ BİTECEK: GAP, DAP, DOKAP, KOP projeleri bu dönemde tamamlanacak.
Silvan Barajı ve bağlı ara depolamalar da 5.7 milyar TL’lik bütçeyle tamamlanacak ve 193 bin hektarı aşkın alan sulanacak.

Proje ajandası
Türkiye’nin dev projeleri, yeni kurulan 65’inci Hükümet döneminde hayata geçecek. Normal şartlarda görev süresi 1 Kasım 2019’a kadar devam edecek hükümet, şu projelere odaklanacak;

1-)Yavuz Sultan Selim Köprüsü, tam üç ay sonra 26 Ağustos 2016’da açılacak.
2-)Dünyanın en büyüğü olacak İstanbul’daki 3. Havalimanı 26 Şubat 2018’de hizmete alınacak.
3-)Dünyanın en büyük üçüncü barajı Yusufeli, 2018’de tamamlanmış olacak.
4-)Yüksek Hıkı Milli Tren Projesi ile ilk yerli YHT 2018’de faaliyete geçecek.
5-)Avrasya Tüneli 1.1 milyar dolar maliyetle bu yıl sonu veya 2017 başında tamamlanacak.
6-)Ankara’da Başkentray, Tandoğan-Keçiören Metrosu, AKM-Gar-Kızılay Metrosu bu dönem bitecek 7-)İstanbul’da, 2,2 milyar TL maliyetli 19 km’lik hafif raylı sistem hattı bu yıl tamamlanacak.
8-)Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Projesi 2.1 milyar TL ile 2018’de bitmiş olacak.

Akşam