Yeni havalimanı inşaatına gelişmiş ülkelerden talep yağıyor!

serdar hüseyin yıldırım

Yeni havalimanının inşaatında takvimin önünde gittiklerine dikkat çeken Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, havacılıkta gelişmiş ülkelerden projede yer almak için talep geldiğini söyledi.
İstanbul’da yapımı hızla devam eden yeni havalimanında inşaat çalışmalarına paralel, hava trafik dizaynına yönelik faaliyetler de tüm hızıyla sürüyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, projeye ilk etapta inanmayanların bakış açısının, inşaatın çok hızlı bir şekilde ilerlemesiyle birlikte değiştiğini söyledi. DHMİ yıllık değerlendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, İstanbul’un yapımı devam eden yeni havalimanının 90 milyonluk terminal ve 2 pistten oluşan ilk etabının devreye girmesine çok acil ihtiyacı olduğunu belirterek, açılış tarihi olarak belirlenen 26 Şubat 2016’ya yetiştirmek için hummalı bir çalışmanın devam ettiğini söyledi. Yıldırım “Şu ana kadar gecikme bir yana dursun az da olsa takvimin önünde gidiyoruz. Bunun en önemli sebebi hava şartlarının müsaade etmesi. Kasım ayında yağışsız günleri yakalayınca düşündüğümüzden daha ileri gidebildik. Beklenmeyen bir durum olmaz ise 2018’in ilk çeyreğinde 26 Şubat tarihinde ilk etabını yetiştireceğiz” dedi.

TRAFİK DİZAYNI SÜRÜYOR
Yeni havalimanının inşaat çalışmalarının yanı sıra, hava trafik dizaynına yönelik çalışmaların da yoğun şekilde devam ettiğini ifade eden Yıldırım “Sadece inşaat yapmakla havalimanı bitmiyor. Asıl önemli olan hava trafik dizaynını, uçakların inişkalkış prosedürlerini planlayıp, onunla ilgili seyrüsefer cihazlarını zamanında yerleştirip, testlerini yapıp uçuşa açmak. Bunları zamanında bitirmek için gerekli tedbirleri aldık” diye konuştu.

YURTDIŞINDAN TALEP YAĞIYOR
Yurtdışında katıldığı uluslararası toplantılarda yeni havalimanının gündeme geldiğini vurgulayan Yıldırım, Avrupa’daki bazı meslektaşlarının havalimanının kredi sözleşmesinin imzalandığı tarihe kadar projeye inanmaz şekilde yaklaştıklarını ifade etti. Sözleşme imzalanıp inşaatın da çok hızlı şekilde ilerlediğinin görülmesinden sonra bu yaklaşımın değiştiğini ifade eden Yıldırım, havacılıkla ilgili gelişmiş ülkelerden dünyanın en büyük havalimanının projesinde yer almak için talepler geldiğini söyledi.

TAV’IN GELİR KAYBI KARŞILANACAK
Yeni havalimanının devreye girmesi ile işletme süresinden önce ticari uçuşlara kapanacak olan Atatürk Havalimanı’nın terminal işletmeci firmasın TAV’ın gelir kaybının karşılanacağının altını çizen Yıldırım, “Bu çok açık. Biz eğer taahhüt edilen süreden önce havalimanını kapatmak zorunda olursak onların gelir kaybını karşılamak durumundayız. Bunda bir ihtilaf yok” dedi.

SABİHA GÖKÇEN’E 2. PİST İHALESİ YOLDA
Sabiha Gökçen Havalimanı’na ikinci pist yapımının ilk etap çalışmasının karayolu, İSKİ ve doğal faz hatlarının deplasesi nedeniyle yavaş ilerlediğini ifade eden Yıldırım, “Hazırlık safhası biter bitmez pistin yapım ihalesine çıkacağız. Muhtemelen bu yıl içinde olacak. Pistin bitmesinin 2018 başından önce beklenmemesi lazım. Bu yüzden ilave talebe cevap verilmemesi yönünde bir anlayış oluştu” dedi.

GİRİŞLERDE X-RAY CİHAZI OLMAYACAK
Yeni havalimanında en son teknolojiyi kullanan sistemlerin kurulu olacağını vurgulayan Yıldırım, terminal girişlerinde yapılan ilk kontrol uygulamasının yeni havalimanında kaldırılacağını söyledi. İlk olarak İzmir Adnan Menderes Havalimanı iç hatlar terminalinde kaldırılan terminal girişlerindeki ilk güvenlik noktalarının Ankara Esenboğa, İzmir dış hatlar ve Antalya’da kaldırılması için yürütülen çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Yıldırım, “Yeni havalimanı için de bu karar alındı. Açıldığı zaman terminalin ilk giriş noktalarında x- ray arama taraması olmayacak” dedi.

DRONE’A KARŞI KARTAL İŞİ ZOR
Yıldırım, DHMİ ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen kuş radarının yeni havalimanında da kullanılmasının planlandığını söyledi. Bu radarın izinsiz uçuruldukları için sivil uçuşları tehdit eden Drone’ları da tespit edebildiğinin altını çizen Yıldırım, “Drone’ların tespitinde şu anda en etkili olan Kartal kullanımı. Ama Kartal işi burada biraz zor. Bir canlı söz konusu olduğu zaman bunların bakıcıları, bakılacağı yerler ilave problem oluyor. Kartal söz konusu olunca İstanbul’da bu iş kolay değil” diye konuştu.
Sabah