Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi nasıl olur?

Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi nasıl olur

Ev sahibi içinde kiracı varken taşınmazının satışını gerçekleştirilebiliyor. Peki yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.

Bu sözleşmeyi imzalayan mal sahipleri her istediği zaman kiracısından tahliyesini isteyemiyor. Ancak ev sahibinin evi tasarruf yapma yetkisine sahip oluyor ve evin satışını gerçekleştirebiliyor. Peki yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla sorumlu olduğu diğer kişiler için mesken veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor.

Yeni malik bir ay süre zarfında kiracıyı keyfi nedenden ihtarname ile haberdar etmek şartiyle altı ay sonra” tahliye davası açabiliyor. Buna göre, yeni malik, iktisap tarihinden itibaren bir ay içinde iktisap durumunu, ihtiyacını, tahliye isteğini ve aksi halde tahliye davası açacağını kiracıya ihtarname ile bildirmek kaydıyla, yine iktisap tarihinden başlayarak hesap edilecek altı ay sonra tahliye davası açabiliyor.

Yeni malik, iktisap tarihinden itibaren 6 ay sonra açılacak davayı, bu altı ayın bitiminden itibaren bir ay içinde açmak zorunda olmuyor, davayı daha geç de açabiliyor.

Ev sahibi kira sözleşmesini feshedebilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com