Belirli süreli ya da belirsiz süreli kira sözleşmelerinin yenilenmesi durumunda yeni kira dönemi için mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi?
Gayrimenkul kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında anlaşılan kira parasına bir yıl sonra zam yapılabiliyor. Kiracılık kanunu gereğince, kira parasına zam yapma hakkı, sözleşmenin yenilenmesi durumunda doğuyor.
Kira bedelinde yapılacak zam, dönemin enflasyon oranlarına göre yapılıyor.Borçlar Kanunu esaslarına göre, yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.
Taşınmaz malların satılması halinde yeni ev sahipleri kira bedelini arttırmak isteyebiliyor. Peki Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Sözleşmenin yenilenmesi halinde yeni malik de kiraya zam yapabiliyor ve buna karşın kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor.
Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç 30 gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.
Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm var ise yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli oluyor.
Ev sahipleri kirayı ne kadar artırabilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com