Gayrimenkul kiralarında, mal sahibi sözleşmenin yenilenmesi durumunda kira bedeline belli oranlarda artış yapma hakkına sahip oluyor. Peki yasal kira artışı yüzde kaç? diyorsanız işte yanıtı…
Barınma ihtiyacını karşılamak için gayrimenkul kiralayan kimseler mal sahibi ile yıllık bir sözleşme imzalıyor. Bu sözleşme kanunda belirtilen haklı sebepler doğmadığı sürece feshedilemiyor.
Buna göre, süresi dolan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira döneminde kira bedeline belli oranda zam yapılıyor. Peki yasal kira artışı yüzde kaç? Yasal kira artış oranı nedir? diyorsanız işte yanıtı…
İşyeri ve meskenlerde kira artışları farklı şekilde hesaplanıyor. Meskenlerde kanunen ÜFE oranlarının kullanılması zorunlu olurken, işyerlerinde ise bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor.
Eğer sözleşmede herhangi bir oran belirtilmişse o oranda; Ancak hiç oran belirtilmemiş ise işyeri sahibi istediği oranda kira artışı için zam yapabiliyor.
Konut kira artışı hesaplamalarında dönemin üretici fiyat endeksi oranları kullanılıyor. Hesaplamada ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Bu oranlar her ay TÜİK tarafından sitesinde açıklanıyor.
TÜİK tarafından yapılan açıklamalara göre; 3 Kasım 2015 tarihinde açıklanan bu verilere göre meskendeki kiracıya yüzde 5,74 oranında artış yapılacak. Buna karşın Yargıtay kira artışı hakkında“Kira artışının üretici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalama artış oranına göre belirlenmelidir” açıklamalarında bulunması nedeni ile yüzde 5,58 de kullanılıyor.
Aralık ayında meskendeki kiracıya yapılması gereken kira artış oranları ise bugün saat 10.00’da TÜİK tarafından açıklanacak.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com