İntifa hakkı kuruluş şekillerine göre sözleşmeyle kurulan intifa hakkı, kanuni (yasal) intifa hakkı ve mahkemeyle kurulan intifa hakkı olarak 3’e ayrılıyor. Peki yasal intifa hakkı nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Yasal intifa hakkı nedir?
İntifa hakkı ona sahip olan kişinin yaşadığı sürece, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanma ve kullanma hakkı olarak ifade ediliyor. Bu hak, sahibi olan kişiye hakkın geçtiği gayrimenkul üzerinde tam bir sahiplenme hakkı tanıyor.
Kanundan doğan intifa hakkı, sözleşmeyle kurulan intifa hakkı ve mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı ile üç şekilde karşımıza çıkabilen bu hakkı ortadan kaldırabilmek için de birden fazla yöntem kullanılabiliyor. Peki yasal intifa hakkı nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Medeni Kanun 795. madde kanuni intifa hakkı:
Kanuni intifa hakkı kanunda öngörülen intifa haklarıdır. Taşınmaz üzerindeki kanuni intifa hakkı tapu kütüğüne tescil edilmemiş olsa bile, durumu bilenlere karşı ileri sürülebilir. Tescil edilmiş ise herkese karşı ileri sürülebilir (MK.795). Kanundan doğan intifa hakları şunlardır:
a) Mirasta sağ kalan eşin intifa hakkı.
b) Ana babanın velayetleri altındaki küçüğün malları üzerindeki intifa hakkı.
c) Kocanın karısının malları üzerindeki intifa hakkı.
Kanuni intifa haklarından en çok rastlananı mirasta sağ kalan eşin intifa hakkı idi. Ancak 23 Kasım 1990 tarih 3678 sayılı Kanunla Medeni Kanunda yapılan değişiklikle sağ kalan eşin mirastan gelen intifa hakkı kaldırılmıştır. Demek ki, bu tarihten sonraki ölümlerde eşin intifa hakkını seçmesi mümkün değildir. Ancak 23 Kasım 1990 tarihinden önceki ölümlerde, ölüm tarihindeki mer’i (yürürlükte olan) mevzuat uygulanacağından sağ kalan eşin intifa hakkını seçmesi mümkündür.
Tapu sicil müdürünün burada dikkat edeceği husus murisin ölüm tarihinin anılan tarihten önce veya sonra olup olmadığıdır. Bunu da getirilen veraset senedinden anlayacaktır.
Ölüm bu tarihten önce olup da, eş intifa hakkını tercih etmiş ise resmi senet düzenlemeye gerek kalmadan mirasın intikali sırasında intifa hakkının da tescili yapılacaktır.
Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com