Yapı, projesine veya imar plana uygun olarak yapılmadıysa o yapıya yapı kullanma izin belgesi verilmiyor. Peki yapı kullanma izin belgesi olmazsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Bir apartman veya binaya yapı kullanma izin belgesi, bağlı olduğu belediyeden alınması gerekiyor. Bilindiği üzere bu izin belgesi olmadan yapıda yasal olarak oturuma başlanamıyor.
Bu izin belgesi, taşınmaz malın ruhsatlı mimari projesine uygun olarak inşa edildiğini ve yapının resmi olarak bittiğini gösteriyor. Bu belgenin alınmasıyla bağımsız bölümlere abonelikler de alınabiliyor.
Yapı kullanma izin belgesi alınabilmesi için ilgili belediyeye gerekli belgeler ve bir dilekçe ile müracaat edilmesi gerekiyor.
Peki yapı kullanma izin belgesi olmazsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Binada yapı kullanma izin belgesi yoksa, bu durumun taşınmaz mal sahiplerine ve kiracılarına bazı dezavantajları oluyor.
İskan olarakta bilinen yapı kullanma izin belgesinin olmaması halinde elektrik, doğalgaz ve su gibi abonelikler mesken aboneliği üzerinden yapılamıyor. Çünkü ybu belgenin olmaması yapının resmi olarak hala inşaat durumunda olduğunu gösteriyor. Bu sebeple bu abonelikler mesken üzerinden alınamıyor
Ayrıca yapı kullanma izin belgesi olmayan bir yapıdaki evinizi satmak istediğinizde, alıcının nakit parasının bulunması gerekiyor. Çünkü, bankalar da bu belgeyi alınmamış olan yapılara kredi vermiyor.
Ancak bazı bankalar yapı kullanma izin belgesi olmadan kredi verebiliyor. Bunun nedeni ise her bankanın müşteri portfoyünün farklı olmasından kaynaklanıyor.
Yapı kullanma izin belgesi ne zaman alınır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com