İskan ve oturma izni olarak da bilinen yapı kullanma izin belgesi, ruhsatlı bir projenin, inşaat çalışmaları bittikten sonra, söz konusu yapıda oturumun başlaması için binanın sahip olması gereken belge olarak karşımıza çıkıyor.
Yapıya bu belgeyi almak için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden iki sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının beş sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.
İnşaatı tamamlanan yapıların projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığı gibi inceleme konusuna giren hususlar belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından yapılıyor. Yapı kullanma izin belgesinin alınabilmesi için, inşaat müteahhidinin gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye başvuruda bulunması, yapı kullanma izin belgesi için dilekçe doldurması gerekiyor.
Daha sonra yapı kullanma izin belgesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve yapı kullanma izin belgesi harcının da ödenmesi gerekiyor.Peki yapı kullanma izin belgesi ne işe yarar? diyorsanız işte yanıtı..
Yapı kullanma izin belgesi dair lerde oturuma yasal olarak izin verildiği anlamına geliyor. Yapı kullanma izin belgesi olmayan dairelerde oturan kimseleri ciddi yaptırımlar beklediği gibi, elektrik, su ve doğalgaz gibi aboneliklerin faturaları da yüksek fiyat tarifesinden hesaplanıyor.
Yapı kullanma izin belgesi nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın