Ruhsatlı binalar için yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belgeye yapı kullanma izin belgesi deniyor. Peki yapı kullanma izin belgesi iskan mıdır? diyorsanız işte yanıtı…
Yapı kullanma izin belgesi, ruhsatlı bir projenin, inşaat çalışmaları bittikten sonra, söz konusu yapıda oturumun başlaması için binanın sahip olması gereken belge olarak tanımlanıyor.
Bu belgenin alınması durumunda yapıdaki bağımsız bölümler tapuya nitelikleri dahilinde tescil edilebiliyor.
Yapı kullanma izninin alındığı tarih, inşaatın resmi olarak bittiği tarihi gösteriyor. Bu belge, yapının süresi içinde mimari projesine uygun bir şekilde bitirilmesi durumunda veriliyor.
Söz konusu belge belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından yapılıyor. Belediyeler, valilikler mal sahiplerinin müracaatlarını en geç 30 gün içinde neticelendirmekle yükümlü sayılıyor. Aksi halde bu müddetin sonunda yapının tamamının veya biten kısmının kullanılmasına izin verilmiş sayılıyor.
Yapı kullanma izin belgesinin olmaması halinde elektrik, doğalgaz ve su gibi abonelikler mesken aboneliği üzerinden yapılamıyor. Peki yapı kullanma izin belgesi iskan mıdır? diyorsanız işte yanıtı…
Yapı kullanma izin belgesi iskan olarakta ifade edilebiliyor. Belediyeden inşaat çalışmaları tamamlanan yapılar için alınan belgelerin ikisi de aynı anlamı taşıyor.
Yapı kullanma izin belgesi nasıl alınır 2015?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın