Yapı kullanma izin belgesi, ruhsatlı binalar için, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren ve Belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenlenen belge olarak tanımlanıyor.
Yapı kullanma izin belgesi için mal sahibinin müracaatı üzerine yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzur görülmediğinin tespiti gerekiyor.
Belediyeler, valilikler mal sahiplerinin başvurusu en geç otuz gün içinde neticelendirmek mecburiyetinde oluyor. Aksi halde bu sürenin sonunda yapının tamamının veya biten kısmının kullanılmasına izin verilmiş sayılıyor. Peki yapı kullanma izin belgesi alınmazsa ne olur?
Yapı kullanma izin belgesi alınmamış gayrimenkullere birtakım yaptırımlar uygulanıyor. Bu yaptırımlar arasında; İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlanması; bunun da daha yüklü fatura anlamına gelmesi yer alıyor.
Elektrik faturası da iskan alınmamışsa yüksek gelecek, yeni binalarda yapı kullanma izin belgesi yoksa elektriği yüksek tarifeden ödeniyor.
Aynı zamanda bazı bankalar iskansız yapıya kredi vermiyor. Bu nedenle yapı kullanma izin belgesi olmayan bir daireye sahip kişi, konut kredisi ile evini satamıyor.
Yapı kullanma izin belgesi için gereken belgeler nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın