Yapı kullanma belgesi, ruhsatlı bir projenin, inşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra, söz konusu yapıda oturumun başlaması için alınıyor. Peki yapı kullanma belgesi nereden alınır? diyorsanız işte yanıtı…
İmar Kanunu gereğince yapı inşaatının tamamen bitmesi halinde yapının kullanılabilmesi için yapı kullanma belgesinin alınması zorunlu oluyor. Söz konusu belge, ilgili yapının onaylı projesine ve imar planına uygun olarak tamamlandığını gösteriyor.
Bu belgeninalındığı tarih, inşaatın resmi olarak bittiğini gösteriyor. Yapı kullanma belgesinin alınmaması durumunda yapı her ne kadar bitmiş olsa da resmi kayıtlarda hala inşaat olarak gözüküyor. Bu sebeple izni olmayan yapılara bazı abonelikler de verilmiyor.
Yapı kullanma izin belgesi alma sürecinde müteahhit, gerekli belgeler ile başvuru yapıyor. Başvurunun ardından yapı kullanma izin belgesi harçlarının da ödenmesi gerekiyor.
Yapı kullanma izin belgesini almak dolayısı ile de bu harçları ödemek müteahhit kişi veya firmanın yükümlülüğünde oluyor. Ancak kimi zaman arsa sahipleri ile yapılan anlaşmaya göre bu harç tutarı malikler tarafından da ödenebiliyor.Peki yapı kullanma belgesi nereden alınır? diyorsanız işte yanıtı…
İnşaatı biten yapıların projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığı belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından yapılıyor. Yapı kullanma belgesinin alınabilmesi için, inşaat yetkilisinin gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye başvuruda bulunması, yapı kullanma izin belgesi için dilekçe doldurması gerekiyor.
Yapı kullanma izin belgesi harcı ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com