Belediye gelirleri kanunu kapsamında yer alan esaslara göre yangın sigortası vergisinin mükellefleri, sigorta şirketleri oluyor. Peki yangın sigortası ne işe yarar? diyorsanız işte yanıtı…
Yangın sigortasının genel şartları 1 Ocak 1993 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu sigortayla yangının, yıldırımın, infilakın veya yangın ve infilak sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararetin sigortalı mallarda doğrudan neden olacağı maddi zararlar karşılanıyor.Peki yangın sigortası ne işe yarar? diyorsanız işte yanıtı…
Yangın sigortası yangına maruz kalan gayrimenkullerin hasarlarını karşılamak için yapılıyor. Ayrıca sigorta, meydana gelmiş olan yangını söndürmek, dolayısıyla muhtemel hasarı azaltmak amacıyla, su veya başka bir kimyevi madde ile yapılan müdahalelerin sonucunda ortaya çıkan fiziki hasarları da kapsıyor.
Gayrimenkuller için aksine sözleşme yoksa; binaların dışındaki bahçıvan evi, garaj, su deposu, kömürlük gibi eklentiler ile binaların içlerinde veya üzerlerinde bulunan her çeşit sabit tesisat, asansör ve yürüyen merpenler, yıldırımlık, televizyon anteni gibi binayı tamamlayan şeyler ile temeller ve istinat duvarları sigorta bedelinin kapsamı içinde oluyor.
Bahçe ve çevre duvarları, , rıhtımlar, teraslar, iskeleler, çeşmeler, bina dışındaki heykeller, sarnıç ve havuzlar gibi şeyler ancak poliçede belirtilmeleri kaydıyla sigorta bedelinin kapsamına dahil ediliyor.
Yangın sigortası şartları, sigorta şirketlerine göre değişkenlik gösteriyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com