Yabancı uyruklu vatandaşlar, 2012 tarihinde yürürlüğe giren kanun değişikliği ile karşılıklılık şartı olmadan ülkemizden ev alabiliyor. Peki
yabancıların ev alması için gerekli belgeler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Yabancıların ev alması için gerekli belgeler!
Yabancı uyruklu kişilerini Türkiye’den av almasıyla ilgili olarak aranan şartlar ve uygulanan prosedür Tapu Kanunu kapsamında madde 35’te açıklanıyor.
Bu maddede yapılan düzenlemelere göre, yasal sınırlamalara uyulmak kaydıyla, uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişiler Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.
Yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni hakların toplam alanı, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde onunu ve kişi başına ülke genelinde 30 hektarı geçemiyor.
Yabancı uyrukluların tapu işlemleri ile ilgili pratik bilgiler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sayfasında açıklanıyor.
Taşınmaz maliki veya yetkili temsilcisinin, Tapu Müdürlüğü’ne ön başvuru yapması gerekiyor.Peki yabancıların ev alması için gerekli belgeler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Gerekli belgeler:
a)Taşınmazın Tapu Senedi Belgesi veya köy/mahalle, ada, parsel, bina, bağımsız bölüm bilgisi,
b)Kimlik belgesi veya pasaport (Gerektiğinde tercümesi ile birlikte),
c) İlgili Belediyeden, taşınmazın ”Emlak Beyan Değeri Belgesi”nin alınması,
d)Binalar için (konut, işyeri… vb.) zorunlu deprem sigortası poliçesi,
e)Satıcının 1 adet, alıcının 2 adet fotoğrafı (son 6 ay içinde, 6×4 ebadında).
f) Türkçe bilmeyen taraf varsa yeminli tercüman ile iki tanık,
g)Yurt dışında düzenlenen vekaletname ile işlem yapılması halinde, tercümesiyle beraber vekaletnamenin aslı veya onaylı örneği.
Yabancıların ev alma prosedürleri!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com