Yabancılar markalı konutu tercih ediyor!

İstanbul'da markalı konut fiyatları yüzde 22 arttı!

İstanbul’da lüks ve markalı konut fiyatları geçen yıl ortalama yüzde 22 arttı. Artış oranı Sarıyer’de yüzde 40, Sultangazi’de yüzde 36, Esenler’de yüzde 33 olarak gerçekleşti.

Markalı ve lüks konut pazarı hakkında yaptıkları araştırmayı AA muhabiri ile paylaşan evdekifirsat.com Genel Müdürü Cüneyd Dişkaya, yatırımcısına her zaman kazandıran konut sektörünün 2015’te de karlı bir yatırım aracı olmaya devam ettiğini söyledi.

Geçen yıl Türkiye genelinde ev fiyatlarının ortalama yüzde 20 arttığını anımsatan Dişkaya, bu oranın markalı konutta daha yüksek olduğunu söyledi.

Dişkaya, İstanbul’da 335 projeyi incelediklerini dile getirerek, bu projelerde yer alan 181 bin konutun 57 bininin satışta olduğunu ifade etti. İstanbul’da A grubu firmalarda ortalama metrekare fiyatının 8 bin 732 lira olduğunu aktaran Dişkaya, B grubu firmalarda ise ortalama metrekare fiyatının 5 bin 431 lira olduğunu bildirdi.

“Markalı konutların yarısı 5 bin liranın üzerinde”

“İstanbul’da markalı konutların yarısının metrekare fiyatı 5 bin liranın üzerinde” diyen Cüneyd Dişkaya, metrekaresi 5 bin liranın üzerinde olan projelerde ortalamanın ise 9 bin 655 lira olduğu bilgisini verdi.

Dişkaya, markalı konut pazarının yüzde 40’tan fazlasının metrekare fiyatlarının 3 bin ila 5 bin arasında olduğunu kaydederek, yüzde 10’a yakınının ise 3 binden düşük olduğunu aktardı.

Markalı konutta geçen yıl ortalama yüzde 22 artış yaşandığını belirten Dişkaya, “Ancak metrekare fiyatları İstanbul’un ölçeğindeki Avrupa şehirlerine göre çok düşük. O şehirlerdeki fiyatlar İstanbul’dan 3-4 kat daha fazla. Bu seviyedeki değer artışları en az 3-4 yıl daha devam edecek. Yüzde 22 oranı Avrupa’daki artış rakamlarının üzerinde. Şu anda oradaki metrekare fiyatları ise bizim 3-4 katımız” dedi.

Dişkaya, lüks ve markalı konut sayısını toplam pazarın yüzde 6-7’sine denk geldiğini kaydederek, Türkiye’de geleneksel konut üretiminin devam ettiğini, söz konusu oranın yüzde 30-40’lara çıkarılması gerektiğini bildirdi.

“Yabancılar markalı konutu tercih ediyor”

Toplam konut satışı içindeki yabancıların payının yüzde 1’lerde olduğunu anımsatan Dişkaya, “Ancak yabancıların markalı konuttaki payı yüzde 10 civarında. Yani genel oranın çok çok üzerinde, tam 10 katı. Üreticisi, kalitesi, garantisi belli olan konutları daha fazla tercih ediyor yabancı yatırımcı. Bu yıl yabancı yatırımcı sayısı artacak. İstikrarlı bir ekonomi düşünüyoruz. Türkiye daha yeni yabancı müşteri çekmeye başladı” diye konuştu.

Dişkaya, yabancı yatırımcı konusunda alınacak çok yol olduğunu belirterek, bu alanda Türkiye’ye daha fazla döviz gireceğini söyledi.

“En fazla artış Sarıyer’de”

Dişkaya, araştırmalarına göre Avrupa yakasındaki markalı konutlarda daha yüksek artış oranlarının görüldüğünü kaydederek, İstanbul genelinde en yüksek artışın yüzde 40 ile Sarıyer’de yaşandığını bildirdi.

Sarıyer’i yüzde 36 ile Sultangazi, yüzde 33 ile Esenler, yüzde 31 ile Büyükçekmece ve Küçükçekmece’nin takip ettiğini anlatan Dişkaya, şöyle devam etti:

“Artış oranlarında Anadolu yakasında en yüksek rakam yüzde 30 ile Şile’de yakalandı. Şişli ve Beşiktaş’ta yüzde 29, Tuzla Aydınlı’da yüzde 28, Kağıthane ve Bağcılar’da yüzde 27, Tuzla’da yüzde 26, Gaziosmanpaşa ve Beylikdüzü’nde yüzde 25, Üsküdar’da yüzde 24 artış yaşandı. En düşük artış ise yüzde 5 ile Boğaz hattında ve Eyüp’te, yüzde 6 ile Ümraniye’de gerçekleşti. Artışın yüksek olduğu bölgelerin daha çok yeni gelişen bölgeler olduğunu görüyoruz. Yani eski yerleşim bölgeleri ve ilçelere yaklaştıkça artış oranı düşüyor.”

Kabadayı: “Son 2 yılda yüzde 43 arttı”

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, markalı konut projelerini profesyonel bir şekilde takip eden ve raporlayan Reidin raporlarına göre markalı konutlarda kira ve satış fiyatlarının birbirine paralel bir şekilde arttığını söyledi.

“Son 2 yılda konut satış fiyatları yüzde 43 artarken 2015 yılında bu oran yüzde 22 olarak gerçekleşmiştir” diyen Kabadayı, yıl genelinde finansal yatırım araçlarına bakıldığında Amerikan dolarından sonra en çok getiriyi gayrimenkulün sağladığını vurguladı.

Kabadayı, geçen yıl İstanbul için altın üçgen olarak tanımlanan Basın Ekspres, Kağıthane ve Kartal arasında kalan bölgelerde ciddi bir değer artışı yaşandığını kaydederek, bu bölgelerin yatırımcısına kazandırmaya devam edeceğini bildirdi.

“Değer artışı devam edecek”

Doğru lokasyonda doğru ürün karması ile geliştirilen tüm projelerin yatırımcılar ve oturumcular tarafından ilgi gördüğünü dile getiren Kabadayı, “Türkiye’de nüfus artış hızı, evlenen nüfusun yoğunluğu, mütekabiliyet yasası, kentsel dönüşüm, mega projeler, satın alma gücündeki artış, yeni finansman modelleri ve benzeri sayabileceğimiz birçok nedenden dolayı gayrimenkule olan talep her geçen gün artacaktır” diye konuştu.

Kabadayı, TÜİK satış verilerinin de bunu net olarak gösterdiğini belirterek, markalı konutlardaki değer artışının talep canlı kaldıkça artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.

Babacan: “Bu yıl fiyatlar yüzde 15-25 arasında artar”

Babacan Yapı Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Babacan, gayrimenkul sektörünün 2015 yılını pek çok olay yaşanmasına rağmen yüzde 10 büyümeyle kapattığını belirterek, geçen yıl ortalama yüzde 20 artan konutun son 10 senedir en çok kazanç sağlayan yatırım araçlarının başında geldiğini söyledi.

Konutun gelecek dönemde de yatırımcılar için güvenli liman olmayı sürdüreceğini vurgulayan Babacan, “İstanbul genelinde markalı konut sayısı geçen yıl 500 bine ulaştı. Artan maliyet ve kur karşısında konut fiyatlarında 2016 yılı için yüzde 15 ile 25 arasında artış olacağını öngörmekteyiz” dedi.
Dünya