Yabancı uyruklu vatandaşlar, 2012 yılından beri karşılıklılık şartı olmadan Türkiye’den ev satın alabiliyor. Peki yabancı uyruklu kişilere ev satışı nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Yabancı uyruklu kişilere ev satışı!
2644 sayılı Tapu Kanunu’nun Mayıs ayında yürürlüğe giren 6302 sayılı Kanun ile değişik 35 inci Maddesi uyarınca, yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık şartı aranması uygulaması terk edilmişti.
Ülkemizde taşınmaz ve sınırlı ayni hak ediminizin mümkün olup olmadığı konusunda ülkenizdeki Türkiye Büyükelçiliği veya Başkonsolosluklarından veya ülkenizin Türkiye’deki temsilciliklerinden bilgi almanız mümkün oluyor.
Yabancı gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz mal satın alırken zarara uğramamaları maksadıyla bazı hususlara özen göstermeleri gerekiyor. Peki yabancı uyruklu kişilere ev satışı nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Yabancı uyruklu kişilere ev satışı yapılabilmesi için alıcının ”Ülkemizde Taşınmaz ve Sınırlı Ayni Hak Edinebilen Ülke Vatandaşlarından olması ve Edinim Şartları”nı taşıması gerekiyor.
Yasal sınırlamalar:
Ülke genelinde, yabancı uyruklu bir gerçek kişi, en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabilir ve sınırlı ayni hak edinebilir.
b)Yabancıların askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi ve izin almadıkça kiralaması mümkün değildir.
c)Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün %10’una kadar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilir.
d)Gerçek kişilerle yabancı ülkelerde kendi mevzuatlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri lehine taşınmaz rehni tesisinde kanuni sınırlamalar uygulanmaz.
e)Kanun hükümlerine aykırı olarak edinilen; edinim amacına aykırı kullanıldığı ilgili Bakanlık ve idarelerce tespit edilen; proje şartıyla satın almalarda süresi içinde ilgili Bakanlığa başvurulmayan veya süresi içinde projeleri gerçekleştirilmeyen; taşınmazlar tasfiye hükümlerine tabidir.
Tapuda yabancılardan istenen belgeler!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com