Yabancı uyruklu vatandaşlar Tapu Kanunu’nun değişen 35. maddesi ile Türkiye’den taşınmaz mal satın alabiliyor. Peki yabancı tapu masrafı 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
Yabancı tapu masrafı 2016!
Yabancı uyruklu kişilere mülk satışı yapılabilmesi için alıcının ”Ülkemizde Taşınmaz ve Sınırlı Ayni Hak Edinebilen Ülke Vatandaşlarından olması ve Edinim Şartları”nı taşıması gerekiyor.
Yabancı uyruklu kişilere mülk satışı başvurusu;
Taşınmaz maliki veya yetkili temsilcisinin, Tapu Müdürlüğü’ne ön başvuru yapması gerekiyor. (Ön başvurular genellikle öğle tatilinden önce, Tapu Müdürlüğü’nde sıra numarası alınarak yapılıyor.)
Ön başvuru şartlarında eksiklik olması ve tamamlanabilecek durumda olması durumnda ön başvuru dosyası bekletiliyor. Ayrıca yabancıların yasal sınırlamalara uymaları da şart oluyor. Peki yabancı tapu masrafı 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
Yabancı tapu masrafı 2016…
a) İlgili Belediyeden alınan ”Emlak Rayiç Değeri”nden az olmamak üzere satış bedeli üzerinden, hem alıcı hem satıcı tarafından tapu harcı ödenir. (492 sayılı Harçlar Kanununa göre belirlenen tapu harcı oranı %2’dir.)
b) Yöresel olarak belirlenen döner sermaye ücreti ödenir. (2016 yılı için en fazla 87,25 x 2.5 TL )
c) 2644 sayılı Tapu Kanununun 35 inci maddesine göre yapılan mülkiyeti devir borcu doğuran işlemlerde hizmet bedeli, işlem sırasında ve işlem için belirlenen döner sermaye bedeline ilave maktu olarak tapu müdürlüğünce tahsil edilir.(2016 yılı için: 407 TL)
Yabancılar konut kredisi çekebilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com