Gayrimenkul kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kira bedeline yapılacak zamda ÜFE oranları kullanılıyor. Peki yabancı para kira artışı nasıl olur? İşte yabancı para kira bedeli artış…
Kiracılar, kira süresince kira bedelini ödemek ile mükellef oluyor. Kira sözleşmesinin senelik olarak yenilenmesi halinde mal sahibi kira bedelinde artış yapma hakkına sahip oluyor.
Kira artışları yapılırken yasal sınırlamalara uyulması gerekiyor. Aksi takdirde, yapılan kira zammı geçerli olmuyor. Borçlar Kanunu esasları gereğince; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.
Taraflar arasında bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.
Kira artışı hesaplamasında kullanılan ÜFE oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Açıklanan oranları üzerinden mesken kiracısına zam yapılmaması gerekiyor. Ancak bu kural 2020 yılına kadar yalnız meskenlerde uygulanıyor. İşyeri kiralamalarında bu kural kanunda yapılan bir değişiklik ile 2020 yılına kadar erteleniyor.Peki yabancı para kira artışı nasıl olur? İşte yabancı para kira bedeli artış…
Kira sözleşmesinnde kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklı oluyor. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanıyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com