Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Lana Kudumovic, Viyana’da “Osmanlı Döneminde Balkanlar ve Türkiye’deki Geleneksel Evler” konulu konferans verdi.
Kudumovic, Viyana Yunus Emre Enstitüsü’nün Viyana Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirdiği “Yerel Türk Mimarisi” konferanslar dizisinin üçüncüsüne katıldı.
“Osmanlı Döneminde Balkanlar ve Türkiye’deki Geleneksel Evler” konulu konferans veren Kudumovic, Balkanların 14. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından fethedildikten sonra hem kültürel hem mimari açıdan büyük değişim yaşadığını ve bu coğrafyanın yeni bir dil, yeni bir kültür ve İslam felsefesi ile tanıştığını dile getirdi.
Balkan coğrafyasında hüküm süren Osmanlının bu dönemlerde inşa ettiği, fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsadığını vurgulayan Kudumovic, sosyo-ekonomik değişimlerden sonra İslami nitelikler taşıyan şehirler kurulup, varolan yapı ve şehirlerin de bu kentsel dönüşüme uydurulduğunu söyledi.
15. yüzyıl ortalarından 19. yüzyıl sonlarına kadar Bosna Hersek’in Osmanlı Devleti’nin bir parçası olduğunu ifade eden Kudumovic, şu ifadeleri kullandı:
“Bosna’daki şehir dokusu, Osmanlı varlığının mevcut olduğu uzun yüzyıllar boyunca gelişti. Bu dokuda tarihi ve yerleşim bölgeleri tamamen ayrılmıştı. Osmanlı kent yapılanmasının ana prensibi, kentin bölgelere ya da üç ana işlevsel gruba, konut, ekonomik ve din, kültür etkinliklere ait yapılara ayrılmasına dayandı. 18. ve 19. yüzyılda zengin ahşap işlemeli mimari ön plana çıktı.”
Kudumovic, Viyana’da Türk mimarisine olan ilginin artmasını hedefleyen konferanslar dizisi kapsamında, “Güneydoğu Anadolu Mimarisi-Mardin Evleri” ve “Akdeniz Bölgesi-Antalya Kaleiçi” konferansları verecek.
AA