Medeni Kanun gereğince velâyet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınıyor. Peki, vesayet işlerinde yetki kimdedir? Yerleşim yerinin değişmesi halinde ne olur?
Vesayet işlerinde yetki kimdedir?
Medeni Kanun gereğince velâyet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınıyor. Görevlerini yaparlarken vesayeti gerektiren böyle bir hâlin varlığını öğrenen nüfus memurları, idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorunda oluyor.
Aynı zamanda kıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanıyor.
Görevlerini yaparlarken vesayet altına alınmayı gerekli kılan bir durumun varlığını öğrenen idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorunda oluyor.
Ayrıca, savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim ile özgürlüğü bağlayıcı cezanın söz konusu olması halinde de vesayet gerekli oluyor. Peki, vesayet işlerinde yetki kimdedir?
Vesayet işlerinde yetki..
Vesayet işlerinde yetki küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki vesayet dairelerine aittir.
Yerleşim yerinin değişmesi
Vesayet makamının izni olmadıkça vesayet altındaki kişi yerleşim yerini değiştiremez. Yerleşim yerinin değişmesi hâlinde yetki, yeni vesayet dairelerine geçer. Bu takdirde kısıtlama yeni yerleşim yerinde ilân olunur.
Vesayet daireleri nelerdir?
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın