Vergi dairesi bildirimleri nelerdir?

vergi-dairesi-bildirimleri-nelerdir

Vergi dairesine doğru bildirim yapılması ileride yaşanabilecek tüm sorunların iletişimle çözümlenmesini sağlıyor. Peki Vergi dairesi bildirimleri nelerdir? Vergi dairesine neler bildirilir? diyorsanız işte yanıtı…

Vergi dairesi bildirimleri nelerdir?
Vergilemede adresin önemine ilişkin açıklamalar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan rehber kapsamında bulunuyor. Rehberde vergi sisteminde vergi dairesi ile mükellefler arasında vergisel işlemlerde iletişim sağlanabilmesi ve mükelleflerin vergilendirme ile ilgili hak ve ödevleri konusunda bilgilendirilmesinde doğru adresin
ne kadar önemli olduğu açıklanıyor.

Vergi dairesine doğru bildirim yapılması ileride yaşanabilecek tüm problemlerin iletişimle çözümlenmesini sağlıyor. Peki Vergi dairesi bildirimleri nelerdir? Vergi dairesi neler bildirilir? diyorsanız işte yanıtı…

1. Adres değişikliği
İş yeri veya ikamet adreslerini değiştiren mükellefler, adres değişikliklerini, değişimin meydana geldiği tarihten itibaren bir ay içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine bildirirler.

Mükellefler tarafından bildirilen adreslerde mahalle, cadde ve sokak isimleri kısaltmalar kullanılmadan tam ve açık bir şekilde belirtilmelidir. Mükellefe ulaşılabilecek tüm telefon numaraları ve varsa elektronik posta adresi de dilekçede yer almalıdır.

Örnek 1- Vergi dairesince mükellef (A) Ltd. Şti.’ye ilişkin 2006 vergilendirme dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinin

verilmediğinin tespit edilmesi sonucunda ilgili dönem matrah takdiri için 01.05.2007 tarihinde takdire sevk işlemi yapılmıştır. Takdir komisyonu kararı 15.07.2007 tarihinde ilgili vergi dairesi kayıtlarına intikal etmiştir. Vergi dairesi, Takdir Komisyonu kararına istinaden 10.000 YTL kurumlar vergisi tarh etmiş olup tarh edilen vergi ve kesilen cezaya ilişkin olarak düzenlenen vergi/ceza ihbarnamesi 15.08.2007 tarihinde mükellefin bilinen en son adresine tebliğ edilmiştir.

Böyle bir durumda, mükellef, adına tarh edilen vergi ve kesilen ceza için düzenlenen ihbarnameyi tebellüğ ettikten sonra 30 gün içinde dava açabilir veya uzlaşma talebinde bulunabilir veyahut cezada indirim talep edebilir.

2. Bina ve arazi değişiklikleri
Yeni inşaatta inşaatın bittiği ve kısmen kullanılmaya başlanılmış ise her kısmın kullanılmaya başlandığı ve diğer değişikliklerde tadili gerektiren halin vukuu tarihinden başlayarak iki aylık süre içinde yapılmalıdır.

Ev adres değişikliğinde istenen evraklar!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com