Taşınmaz mal ve hakların beş yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendiriliyor. Peki Veraset yoluyla intikal eden gayrimenkulün satışında vergi ödenir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Veraset yoluyla intikal eden gayrimenkulün satışında vergi!
Değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenmesi gereken bir vergi olarak karşımıza çıkıyor. Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, aşağıda belirtilen mal ve hakların beş yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor:
– Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl
istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim
cüzileri ve teferruatı,
– Voli mahalleri ve dalyanlar,
– Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,
– Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları,
Taşınmazların elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Peki Veraset yoluyla intikal eden gayrimenkulün satışında vergi ödenir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Söz konusu mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı vergisine tabi olmuyor.
Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergiye tabi oluyor.
Örnek 1:
Bayan (A) 10.07.2013 tarihinde kendisine miras yoluyla intikal eden apartman dairesini, 16.09.2013 tarihinde satmıştır.
Satışa konu apartman dairesinin bedelsiz olarak (veraset yoluyla) intikal etmesi nedeniyle, Bayan (A)’nın bu satıştan elde ettiği gelir, değer artış kazancı olarak vergilendirilmeyecektir.
Örnek 2:
Bay (B)’ye veraset yoluyla intikal eden iki katlı ahşap bina, yıkılıp yerine yeni bir bina yapması ve bu yeni binadan kendisine iki adet daire verilmesi karşılığında, müteahhide verilmiştir. Bay (B), müteahhitten kat karşılığı aldığı iki adet daireyi teslim aldığı yıl içinde satmıştır.
İvazsız olarak (veraset yoluyla) iktisap edilen gayrimenkulün, cins tashihi yapılarak kat karşılığı verilmesi halinde, “ivazsız iktisap edilme” niteliği değişmeyeceğinden, gayrimenkulün satışından elde edilen gelir de değer artışı kazancına tabii olmayacaktır.
Kat karşılığı inşaat işlerinde değer artış kazancı!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com