Miras vergisi olarakta bilinen veraset ve intikal vergisinde bazı muafiyetlikler bulunuyor. İşte veraset ve intikal vergisinden muaf olanlar..
Miras yolu ile elde edilen taşınmaz mallar için mal beyanında bulunulması ve miras kalan malların alınmasından sonra ise söz konusu mallar için vergi ödenmesi gerekiyor.
Veraset ve intikal vergisi tahakkuk tarihinden itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.
Buna göre, veraset ve intikal vergisinin ilk taksit ödemeleri Mayıs ayında yapıldı.İkinci taksitler ise Kasım ayı içerisinde yapılacak.Söz konusu vergi, Veraset ve İntikal Vergi Dairelerine ödeniyor.
Miras vergisi olarakta bilinen veraset ve intikal vergisinde bazı muafiyetlikler bulunuyor.Peki Veraset ve intikal vergisinden muaf olanlar kimlerdir?
Veraset ve intikal vergisinden muafiyet olanlar..
a) Amme idareleri, emekli ve yardım sandıkları, sosyal sigorta kurumları, umumi menfaate hadim cemiyetler, siyasi partiler ve bunlara ait olan veya bunların aralarında kurdukları teşekküllerden Kurumlar Vergisine tabi olmıyanlar;
b) Yukarıki fıkrada sayılanlar dışında kalan hükmi şahıslara ait olup umumun istifadesi için ilim, araştırma kültür, sanat, sıhhat, eğitim, din, hayır, imar, spor gibi maksatlarla kurulan teşekküller;
c) Yabancı Devletlerin Türkiye’de bulunan elçi, maslahatgüzar ve konsolosları (Fahri konsoloslar hariç) ile elçilik ve konsolosluklara mensup olan ve o Devletin tabiyetinde bulunan memurları ve Türkiye’de resmi bir vazifeye memur edilenler ile bu sayılanların aileleri efradı (Mütekabiliyet şartiyle) (Türk tabiiyetinde bulunan şahıslardan veraset tarikiyle veya sair suretle mal iktisabedenlerle yukarda sayılanların dışında kalıp da Türkiye’de ikamet eden şahısların Türkiye’de bulunan mallarını veraset tarikiyle veya sair suretle iktisabedenler hariç).
Veraset ve intikal vergisi tarifesi 2015!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın