Veraset ve intikal vergisi, tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. Peki veraset ve intikal vergisini kimler öder? Veraset ve intikal vergisi yükümlüsü kimdir? diyorsanız işte yanıtı…
Veraset ve intikal vergisi yükümlüsü!
Bir yakınınızın vefat ettiğini ve size miras kaldığını farz edelim. Mirasçı olarak vergisel sorumluluklarınız arasında veraset ve intikal vergisi ödemekte bulunuyor.
Kanunen; Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali veraset ve intikal vergisinin konusuna giriyor.
Miras vergisi olarakta bilinen bu vergi tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. Peki veraset ve intikal vergisini kimler öder? Veraset ve intikal vergisi yükümlüsü kimdir? diyorsanız işte yanıtı…
Veraset ve intikal vergisi yükümlüsü, kanunen veraset ve intikal yolu ile gayrimenkul edinen kişiler olarak ifade ediliyor. Mükellefiyetin başlangıcıyla ilgili hükümler de Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu kapsamında 20. maddede açıklanıyor.
Buna göre veraset ve intikal vergisi yükümlülüğü 3 farklı şekilde söz konusu oluyor;
Mükellefiyetin başlangıcı:
Madde 20 – Veraset ve İntikal Vergisi mükellefiyeti:
a) Beyanname verildiği takdirde, beyannamede gösterilen mallar için beyanname tarihinde;
b) Verilen beyannamede gösterilmeyen mallar ile beyanname verilmeyen hallerde intikal eden malların idarece tespit
olunduğu tarihte;
c) Terekenin tahriri, defter tutma veya resmi tasfiye hallerinde mahkemece bu muamelelerin ikmal edildiği tarihte;
başlar.
Veraset ve intikal vergisini kimler ödemez?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com