Veraset ve intikal vergisi, miras kalan taşınmaz mallar için ödenmesi gereken vergi olarak bilniiyor. Peki veraset ve intikal vergisi nasıl ödenir? diyorsanız işte yanıtı…
Veraset ve intikal vergisi nasıl ödenir?
Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların; ölüm, bağış (hibe) ya da herhangi bir şekilde karşılıksız olarak bir kişinin mülkiyetinden diğer bir kişinin mülkiyetine geçmesi ile kişinin veraset ve intikal vergisi ödemesi gerekiyor.
Mirasçıların, kendilerine intikal eden emlakla ilgili olarak işlem yapabilmeleri için öncelikle mirasçı olduklarını kanıtlası gerekiyor.
Bunun için mümkün olan en kısa zamanda mahkemeye başvurarak veraset belgesi (mirasçılık belgesi) almaları gerekiyor. Veraset belgesi genel manada ölen kişinin mirasçılarının kim olduğunu ve miras hisselerini belirten bir belge oluyor.
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi ekleri, talep dilekçesi, mirasçılık belgesi, veraset ve intikal vergisi beyannamesi kağıdının doldurulması gerekiyor. Veraset Beyannamesinin 4 ay içinde verilmesi zorunluluğu bulunuyor.
Miras kalan ya da bağış nedeniyle edinilen taşınmaz çin, beyanname veriliyor ve ‘Veraset ve İntikal Vergisi’ ödeniyor.
Veraset ve intikal vergisi, Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödebiliyor. Buna göre 2016 yılına ait veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemeleri 2 gün sonra başlıyor.Peki veraset ve intikal vergisi nasıl ödenir? diyorsanız işte yanıtı…
Veraset ve İntikal Vergi Dairelerine ödeniyor. Bilindiği üzere mal beyannamesi de bağlı olunan belediyeye veriliyor.
Veraset ve intikal vergisi beyannamesinin süresinde verilmemesi!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com