Veraset ve intikal vergisi istisna tutarları her yıl yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle dikkate alınıyor. İşte veraset ve intikal vergisi istisnaları 2015…
Bir kimsenin vefatından sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin kabul edilmesi sonucunda oluşan vergisel sorumlulukların başında veraset ve intikal vergisi geliyor.
Veraset ve intikal vergisi 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte gerçek ve tüzel kişiler tarafından ödeniyor.
Söz konusu vergi ödemeleri Veraset ve İntikal Vergi Dairelerine yapılırken, mal beyannamesi ise bağlı olunan belediyeye veriliyor.Vergide bazı istisnalar bulunuyor.
Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinde yer alan istisnalar aşağıda belirtiliyor.Aşağıda belirtilen istisna tutarları, 2015 yılı için geçerli tutarlar olup, bu tutarlar her yıl yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle dikkate alınıyor:
-Veraset yoluyla intikal eden ev eşyası ile murise ait kişisel eşyalar ve aile hatırası olarak korunan tablo, kılıç, madalya gibi eşyalar,
-Veraset yoluyla intikal eden malların, evlatlıklar da dahil olmak üzere çocuklar ve eşten her birine düşen miras paylarının (2015 yılı için) 161.097 TL’sı, eşin yalnız başına mirasçı olması halinde ise kendisine isabet eden miras payının (2015 yılı için) 322.392 TL’sı,
-Örf ve adete göre verilmesi gelenek olmuş hediye, cihaz, yüzgörümlüğü ve drahomalar (gayrimenkuller hariç),
– Bütün sadakalar,
– İvazsız suretle vaki intikallerin (2015 yılı için) 3.711 TL’sı,
– Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerin (2015 yılı için) 3.711 TL’sı, vergiden istisnadır.
Veraset ve intikal vergisi indirimi nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com