Veraset ve intikal vergisi istisna 2015!

Veraset ve intikal vergisi istisna 2015

Veraset ve intikal vergisi, ivazsız yoluyla ve miras kalan taşınmaz mallar için ödenmesi gerekiyor.Peki veraset ve intikal vergisi istisna tutarları nedir? İşte veraset ve intikal vergisi istisna 2015..

Veraset ve intikal vergisi, mirasçıların vergisel sorumlulukları arasında bulunuyor. 7338 sayılı kanun gereğince, Türkiye’de bulunan malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisine tabi oluyor.

Vefata bağlı tasarrufları halleri ile hibe yolu ile veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisap durumlarında karşımıza çıkan bu vergiyi, malın iktisap ettiği şahıs ödüyor.Peki veraset ve intikal vergisi istisna tutarları nedir? diyorsanız işte yanıtı..

Aşağıdaki istisna tutarları, 2015 yılı için geçerli tutarlar olup, bu tutarlar her yıl yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle dikkate alınıyor.Veraset ve İntikal Vergisi istisna 2015 şu şekilde:

-Veraset yoluyla intikal eden ev eşyası ile murise ait kişisel eşyalar ve aile hatırası olarak korunan tablo, kılıç, madalya gibi eşyalar,
-Veraset yoluyla intikal eden malların, evlatlıklar da dahil olmak üzere çocuklar ve eşten her birine düşen miras paylarının (2015 yılı için) 161.097 TL’sı, eşin yalnız başına mirasçı olması halinde ise kendisine isabet eden miras payının (2015 yılı için) 322.392 TL’sı,
-Örf ve adete göre verilmesi gelenek olmuş hediye, cihaz, yüzgörümlüğü ve drahomalar (gayrimenkuller hariç),
– Bütün sadakalar,
– İvazsız suretle vaki intikallerin (2015 yılı için) 3.711 TL’sı,
– Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerin (2015 yılı için) 3.711 TL’sı,
vergiden istisnadır.

Veraset ve intikal vergisi nereye ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*