Veraset ve intikal vergisi için verilmesi gereken beyannamenin belirlenen süreler içinde ve belirlenen yerlere verilmesi gerekiyor.İşte veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermeme cezası 2015…
Veraset ve İntikal Vergisi; bedelsiz veya karşılıksız bir şekilde elde edilen servet unsurlarına uygulanan varlık vergisi türü olarak tanımlanıyor.
Vergi tahakkuk tarihinden itibaren ilk 3 yıl içinde her yıl Mayıs ve Kasım aylarında iki eşit taksit halinde ödenen veraset ve intikal vergisi, toplamda 6 taksitte ödeniyor.
Veraset ve intikal yolu ile bir gayrimenkul sahiplerinin veraset ve intikal vergisi için sahip olunan gayrimenkuller adına bir beyanname vermek gerekiyor. Söz konusu beyanname, taşınmaz malların bağlı olduğu belediyeye yapılıyor.Peki veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermeme cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Vergi Usul Yasası’nın usulsüzlük halleri ile bu hallere ilişkin cezaları belirleyen 352’nci maddesinin;
* İkinci derecede usulsüzlüklerle ilgili (1) numaralı bendinde, veraset ve intikal vergisi beyannamesinin, beyanname verme süresinin bitiminden itibaren 15 günlük birinci ek süre içinde verilmiş olması ikinci derece usulsüzlük, olarak belirlenmiş bulunmaktadır.
Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde veraset yoluyla veya sair suretle ivazsız olarak kendilerine mal intikal eden mükelleflerin, yasada öngörülen süreler geçtikten sonra beyanname vermeleri veya hiç beyanname vermemeleri halinde uygulanacak usulsüzlük cezaları inşa aşağıda açıklanmış bulunmaktadır.
* Beyannamenin yasada öngörülen beyanname verme süresinin bitiminden itibaren 15 günlük birinci ek süre içinde verilmesi halinde Vergi Usul Yasasına bağlı “Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel”in üçüncü sırasındaki ikinci derece, usulsüzlük cezası kesilecektir.
* Beyannamenin, 15 günlük birinci ek süre geçtikten sonra, ikinci ek süreye ilişkin idarece herhangi bir tebligat yapılmadan verilmesi durumunda ikinci derece derece usulsüzlük cezası kesilecektir,(20.06.1991 gün ve 44671 sayılı 1991/1 seri numaralı Veraset ve İntikal Vergisi(l) Seri numaralı İç Genelgesi)
* Beyannamenin, idare tarafından tebligat yapılarak ikinci 15 günlük ek süre içinde verilmesi halinde, anılan yasaya bağlı cetvelin üçüncü sırasındaki birinci derece usulsüzlük cezası kesilecektir.
* Beyannamenin, idarece tebligat yapılarak ikinci 15 günlük ek süreden sonra verilmesi veya hiç verilmemesi halinde ise, söz konusu usulsüzlük fiili aynı zamanda re’sen takdiri de gerektirdiğinden, anılan yasaya bağlı cetvelin üçüncü sırasındaki birinci derece usulsüzlük cezası iki kat olarak kesilecek, ancak Vergi Usul Yasası’nın 336’ncı maddesi göz önünde bulundurulacaktır. Dolayısıyla cezayı gerektiren tek bir fiil ile vergi ziyaı ve usulsüzlük birlikte işlenmiş olursa, bunlara ait cezalardan sadece miktar olarak en ağırı kesilecektir.
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi nasıl verilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın