Veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermek zorunlu mu?

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermek zorunlu mu

Veraset ve intikal vergisi bedelsiz veya karşılıksız bir şekilde elde edilen varlık vergisi türü olarak biliniyor. Vergi ödemesi için beyanda bulunulması gerekiyor. Peki veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermek zorunlu mu? diyorsanız işte yanıtı…

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermek zorunlu mu?
Veraset ve intikal vergisi; bedelsiz veya karşılıksız olarak elde edilen servet unsurlarından alınan bir tür servet vergisi olarak tanımlanıyor. Kişi miras, vasiyet, ve benzeri yollarla servete sahip olduğunda veraset vergisi; bağış veya başka yollardan servet sahip oluyorsa intikal vergisi ödemekle mükellef sayılıyor.

Veraset ve intikal vergisi olarak da karşımıza çıkan miras vergisi, tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.

Buna göre 2016 yılına ait miras vergisi 1. taksit ödemeleri Mayıs itibari ile başlıyor.

Miras yolu ile elde edilen gayrimenkuller için mal beyanında bulunmak gerekiyor. Peki Veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermek zorunlu mu? Veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmezse ne olur? diyorsanız işte yanıtı…

Konuyla ilgili tebliğde yer alan esaslara göre miras kaldığı halde beyan etmeyi unuttuğunuz malı, şimdi de beyan edebiliyorsunuz. Beyan edeceğiniz değer ise intikal eden malların, mirasın açıldığı gündeki değeri olarak kabul ediliyor.(VİVK. Md. 11). ‘Mirasın açıldığı gün’ ise ölümün meydana geldiği gün oluyor.

Sonuç itibariyle varisler; kısmen ya da tamamen beyan etmeyi unuttukları mirası, aradan üç yıl geçmiş olsa da beyan edebiliyor. Beyan edilecek değer ise ölüm tarihindeki değer oluyor. Beyanname verildiğinde de vergi dairesince, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası uygulanmıyor.

Mirasçılar, Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi vermedikleri sürece, intikal eden malları kendi üzerlerine geçiremiyor.

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi örneği 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com