Veraset ve intikal vergisi için beyanname düzenlenmesi ve bazı evrakların temin edilmesi gerekiyor. Peki veraset ve intikal vergisi beyannamesi için gerekli evraklar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Veraset ve intikal vergisi, bir kişinin vefatından sonra geriye menkul veya gayrimenkullerinin mirasçıları tarafından kabul edilmesi üzerine devlete ödenmesi gereken bir vergi olarak karşımıza çıkıyor.
Veraset yolu ile meydana gelen intikallerde intikal eden malların değerleri toplamı istisna haddi altında kalsa dahi beyanname verilmesi zorunlu tutuluyor.
Diğer suretle meydana gelen ve değerleri toplamı istisna hadlerinin altında kalan ivazsız intikaller için beyanname verilmiyor.Veraset ve intikal vergisi için beyanname düzenlenmesi ve bazı evrakların temin edilmesi gerekiyor. Peki veraset ve intikal vergisi beyannamesi için gerekli evraklar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi için gerekli evraklar şu şekilde:
-Veraset ilamı (Mirasçılık Belgesi),
-Vasiyetname, miras mukavelenamesi,
-Borç ve masraflara ait belgeler,
-Ticari bilanço ve gelir tablosu,
-Gayrimenkuller için, tapunun fotokopisi ve emlak vergisi değerini gösteren ilgili
belediyeden alınmış bir belge,
– Ölüm ve Mirasçılık Bildirimi; Bu bildirim formu, veraset ve intikal vergisini tarha yetkili vergi dairelerinden alınıp doldurulduktan sonra, ölenin son ikametgâhının bağlı olduğu muhtarlığa tasdik ettirilmesi zorunlu oluyor.
Veraset ve intikal vergisi mükellefi kimdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com