Veraset ve intikal vergisi beyanname verme yeri!

Veraset ve intikal vergisi beyanname verme yeri

Bedelsiz veya karşılıksız olarak elde edilen servet unsurlarından dolayı Veraset ve İntikal Vergisi ödenmesi için doldurulması gerek belgeye “Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi” adı veriliyor. Peki Veraset ve intikal vergisi beyanname verme yeri neresidir? diyorsanız işte yanıtı…

Veraset ve intikal vergisi beyanname verme yeri!
Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince; Bir kişinin vefatı üzerine, sahibi bulunduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının mirasçılarına intikali veraset ve intikal vergisine tabi oluyor.

Öte yandan, malların herhangi bir suretle ivazsız (karşılıksız) bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde de veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerekiyor.

Veraset yoluyla meydana gelen intikallerde intikal eden malların değerleri toplamı istisna haddi tutarının altında kalsa dahi beyanname verilmesi zorunlu tutuluyor.

Diğer suretle meydana gelen ve değerleri toplamı istisna tutarlarının altında kalan ivazsız intikaller için beyanname verilmiyor.Peki Veraset ve intikal vergisi beyanname verme yeri neresidir? diyorsanız işte yanıtı…

Ölen kişinin son kanuni ikametgâhının bağlı bulunduğu yetkili Vergi Dairesine veriliyor. Kişinin nerede vefat ettiği, terekenin ( gayrimenkul, menkul v.s. malların) nerede bulunduğu ya da nüfus kütüğünün nerede olduğu beyannamenin verileceği yer açısından önemli olmuyor.

Muris veya tasarrufu yapan şahıs Türkiye’de hiç ikamet etmemiş ya da son ikametgâhı tespit edilememiş ise beyan verilecek yetkili vergi dairesi Gelir İdaresi Başkanlığınca tayin ediliyor.Fakat mükellef bununla ilgili dilekçesini evraklarıyla birlikte süreksiz vergi daireleri ya da Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Diğer Vergiler Müdürlüğü’ne verebiliyor.

Veraset ve intikal vergisi beyan formu!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com