Veraset intikal işlemleri nasıl yapılır?

Veraset intikal işlemleri nasıl yapılır

Miras, Veraset yoluyla intikal eden mal, mülk, para ve haklar olarak biliniyor. Peki Veraset intikal işlemleri nasıl yapılır? Veraset intikal işlemleri için gerekli belgeler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Veraset intikal işlemleri nasıl yapılır?
Veraset yoluyla intikal eden mal, mülk, para ve haklara miras deniyor. Vefat eden kimsenin bıraktığı terekenin tasfiyesi ve mirasçılara paylaştırılması gerekiyor. Miras, mirasçılara mirasçılık oranlarında paylaştırılıyor.Peki Veraset intikal işlemleri nasıl yapılır? Veraset intikal işlemleri için gerekli belgeler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Bir kişinin vefat etmesi durumunda, vefat eden kişiye ait taşınmaz (ev, tarla, arsa, dükkan) kanuni mirasçıları kimse ona geçiyor. Mirasçılar iki şekilde olabiliyor. Bunlar; kişinin ölümüne bağlı olarak, kanundan doğan kanuni mirasçılık söz konusu olabileceği gibi mirasçılık sözleşmesine (vasiyetname) dayanan mirasçılar da söz konusu olabiliyor.

Mirasçıların, kendilerine intikal eden emlakla ilgili olarak işlem yapabilmeleri için öncelikle mirasçı olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Bunun için mümkün olan en kısa zamanda mahkemeye başvurarak veraset belgesi (mirasçılık belgesi) almaları gerekiyor. Veraset belgesi genel manada ölen kişinin mirasçılarının kim olduğunu ve miras hisselerini belirten bir belgedir. Veraset belgesi verasetin ya da diğer bir ifadeyle mirasın gerçekleşmesi için oldukça öneme sahip bir belge oluyor.

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi ekleri, talep dilekçesi, mirasçılık belgesi, veraset ve intikal vergisi beyannamesi kağıdının doldurulması gerekiyor.. Veraset Beyannamesinin 4 ay içinde verilmesi zorunluluğu bulunuyor.

Veraset belgesinin geçerlilik süresi ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com