Veraset ilamı, bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden kalan mirasın ve mirasçıların kimler olduğunu gösteren belge oluyor. Peki veraset ilamı nasıl alınır? Veraset ilamı için ne yapmak gerekir? diyorsanız işte yanıtı…
Veraset ilamı için ne yapmak gerekir?
Veraset ilamı, bir kimsenin vefatı halinde, mirasçılarının kim olduğunun tespit edilmesi açısından, mirasçıların listesini içeren hukuki belge olarak karşımıza çıkıyor.
Vefat halinde, murisin mirasçılarının kim olduğu, mirasçılık hakkına kimlerin sahip olduğu bu belgede gösterilir. Yani, aksine bir durum olmadıkça, veraset ilamında adı mirasçı olarak geçenler, murisin (vefat eden kimsenin) mirasından pay almaya hak kazanıyor.
Veraset ilamında, mirasçılarla birlikte, mirasçıların hangi oranda hak sahibi olduğu da gösteriliyor. Bu oran malların bölüştürülmesinde büyük önem arz ediyor.
Alınan veraset ilamında mirasçılara kalan mirasın, para veya mal mülk olmaması; bunun aksine vergi borcu veya banka borcu gibi borçların kalması durumunda, mirasçılar reddi miras işleminde bulunarak mirasın reddini de isteyebiliyor. Peki veraset ilamı nasıl alınır? Veraset ilamı için ne yapmak gerekir? diyorsanız işte yanıtı…
Veraset ilamı; 01.10.2011 tarihine kadar yalnızca sulh hukuk mahkemesinden temin edilebiliyordu. Ancak 01.10.2011 tarihinden itibaren mirasçılarca sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterlerden de alınabiliyor. Veraset ilamı için gerekenler şu şekilde:
* Ölüm belgesi,
* Nüfus Kayıt Örneği,
* Veraset ilamı istemi içeren dilekçe.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com