Veraset ilamı almak zorunlu mudur?

Veraset ilamı almak zorunlu mudur

Ölüm halinde, murisin mirasçılarının kim olduğu, mirasçılık hakkına kimlerin sahip olduğunu gösteren belge veraset ilamı olarak karşımıza çıkıyor. Peki veraset ilamı almak zorunlu mudur? Veraset ilamı çıkarmak zorunlu mudur? diyorsanız işte yanıtı…

Bir kimsenin ölümü halinde yakınlarına kendisinden kalan mirası, mirasçıların kimler olduğu veraset ilamında görülebiliyor. Söz konusu belge Sulh Hukuk Mahkemesinden ya da noterlikten alınabiliyor.

Mirasçılık belgesi olarakta bilinen veraset ilamı çıkarmak için bir süre kısıtlaması bulunmuyor. İsteyen herkes her zaman veraset ilamı belgesini talep edebiliyor.

Vefat edenin birkaç kuşak büyük baba veya büyük anne olması da herhangi bir engel teşkil etmiyor. Bu ilam her zaman çıkarılabiliyor.Veraset ilamını mirasçı olduğunu düşünen herkes alabiliyor. Ayrıca veraset ilamının alınabilmesi için tüm varislerin gelmesi gerekmiyor. Sadece bir mirasçının müracaatı yeterli oluyor.Peki veraset ilamı almak zorunlu mudur? Veraset ilamı çıkarmak zorunlu mudur? diyorsanız işte yanıtı…

Veraset ilamının alınması zorunluluktan ziyade gerekli görülüyor. Bunun gerekçesi ise, kalan mirasın görülmesi, reddi miras yapılacaksa süresinin kaçırılmaması, gayrimenkul kaldıysa beyannamelerinin zamanında verilmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Kanunen mirasın, üç ay içinde reddi yapılabiliyor. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın vefatını öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten itibaren işlemeye başlıyor.

Veraset ilamı çıkarmak için dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com