Veraset belgesi alma süresi!

Veraset belgesi alma süresi

Veraset belgesi, mirasçıları ve mirasçıların haklarını gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor. Bu belge, Sulh Hukuk Mahkemesinin yanı sıra noterden de çıkarılabiliyor. Peki veraset belgesi alma süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Mirasçıların mirasçı olduklarını kanıtlayan ve mahkemece verilen resmi belgeye veraset belgesi deniyor. Veraset ilamı olarakta bilinen bu belge olmadan murisin mirasçısı olduğu ispat edilemiyor.

Veraset belgesi Sulh Hukuk Mahkemesi’ nden ya da noterden alınabiliyor. Mahkeme yoluyla alınacaksa konuyla ilgili bir dilekçeyle başvuru yapılıyor. Mahkeme öncelikle kayıtlı olunan nüfus müdürlüğünden nüfus kaydını talep ederek sizin yasal mirasçı olup olmadığınızı tespit ediyor. Mirasçı olunduğu ortaya çıkarsa veraset belgesi çıkıyor.

Noter yoluyla veraset belgesi çıkartmak için de aslında aynı işlemler yapılıyor. Yani noter de nüfus kayıt örneğini ilgili nüfus müdürlüğünden alarak gerekli incelemeleri ve işlemleri yapıyor.
Mirasçı olduğunu düşünen herkes veraset belgesi çin müracaatta bulunabiliyor.Peki veraset belgesi alma süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Veraset belgesi çıkarmak için kanuni bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Yasal mirasçılar dilediği zaman veraset ilamını çıkarabiliyor. Bu doğrultuda veraset belgesini geç çıkarmanın bir cezası bulunmuyor.

Ancak mirasçılara gayrimenkul intikal etmişse bu gayrimenkullerin beyan edilmesi ve vergilerinin ödenmesi zorunlu oluypr. Bu gibi durumlarda 3 ay içinde veraset beyanı yapılmazsa cezası doğabiliyor.

Veraset belgesi noter ücreti 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com