Tapuda yapılacak işlemler vekalet vererek vekil aracılığı ile de gerçekleşebiliyor. Peki vekaletli tapu işlemleri nelerdir? İşte vekaletle tapu devir işlemleri 2016…
Taşınmaz mal alım satım işlemleri, tapu dairesinde mesai saatleri içerisinde yapılıyor. Tapu devir işlemi olan ancak bu işlem için vakti olmayanlar veya sağlık durumu nedeniyle tapu dairesine gidemeyecek durumda olanlar vekaletname vererek bu işlemi bir başkasına yaptırabiliyor.
Vekalet vermek için gerekli belgelerle notere gidiliyor. Böylece vekalet ataması yapılabiliyor. Vekalette; vekalet verenin kimliği; nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat ise avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içeriyor ve adresi belirtiliyor.
Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış olması da gerekiyor. Fotoğrafları sadece tel zımba ile tutturularak yapıştırılmamış olan vekaletnameler kabul edilmiyor
Noterden vekaletname için istenen belgeler şu şekilde;
-Vekalet verecek kişinin kimliği
-2 adet vesikalık fotoğrafı
Vekâletin kapsamı, sözleşmede açıkça gösterilmemişse, görülecek işin niteliğine göre belirleniyor. Vekil, vekâlet verenin açık talimatına uymakla yükümlü oluyor. Ancak, vekâlet verenden izin alma imkânı bulunmadığında, durumu bilseydi onun da izin vereceği açık olan hâllerde, vekil talimattan ayrılabiliyor.
Tapu satışı için vekaletname örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com