Vefa hakkının süresi!

vefa-hakkinin-suresi

Vefa hakkı satanın, sattığı taşınmaz malı müşteriden geri satın alma hakkını saklı tutması anlamına geliyor. Peki vefa hakkının süresi nedir? Vefa hakkınınkaç yıl geçerli? diyorsanız işte yanıtı…

Vefa hakkının süresi!
Vefa hakkı, geri alım hakkı olarak da biliniyor. Bu hak ile satanın, sattığı taşınmaz malı müşteriden geri satın alma hakkını saklı bulunuyor.

Satılan taşınmaz malın alıcıdan geri alınma hakkının saklı tutulması durumunda, alan kişinin gayrimenkulü satışa çıkarması durumunda ilk olarak geri alım hakkı olan eski malike bildirmesi gerekiyor. Bu hakkı kişi kullanmak istemezse başka kişilere satılabiliyor. Peki
vefa hakkının süresi nedir? Vefa hakkınınkaç yıl geçerli? diyorsanız işte yanıtı…

Vefa hakkı satış işlemi sırasında ya da satış işleminden sonra noterden düzenlenen sözleşme ile en çok 10 sene için tesis edilebiliyor.

Noterce düzenlenmiş sözleşmenin tapuya ibrazı durumunda malikin, sözleşmede yetki verilmişse geri alım hakkı lehdarının talebi ile tapu kütüğüne şerh ediliyor. Vefa hakkı; yeni malikin taşınmaz mal üzerindeki haklarını ve tasarruf yetkilerini kısıtlamıyor ve kullanmasını engellemiyor.

Örneğin; A B’den borç para alıyor ve A borcunu ödeyene kadar da taşınmazını B’nin adına tescil ediyor. Burada amaç; eğer A borcunu ödeyemezse taşınmaz B’nin oluyor. İşte A borcunu ödediğim vakit, taşınmazını B’den geri alma yetkisi veren bu hak geri alım hakkı olarak ifade ediliyor. Bu hak tapuya şerh ettirilirse A hali hazır malike karşı bu geri alım hakkını ileri sürebiliyor.

Vefa hakkı sözleşmesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com