Vefa hakkı sözleşmesi örneği!

vefa-hakki-sozlesmesi-ornegi
Bir malı satanın, sattığı malı geri alma hakkının tapuda kayıt altına alınması işlemine Vefa hakkı adı veriliyor. Peki vefa hakkı sözleşmesi nasıl yapılır? İşte vefa hakkı sözleşmesi örneği…

Vefa hakkı sözleşmesi örneği!
Vefa hakkı; bir malı satanın, sattığı malı geri alma hakkının tapuda kayıt altına alınması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Geri alım hakkı olarakta bilinen vefa hakkı satanın, sattığı taşınmaz malı müşteriden geri satın alma hakkını saklı tutması olarak ifade ediliyor.

Vefa hakkı satış işlemi sırasında ya da satış işleminden sonra noterden düzenlenen sözleşme ile en çok on yıl için tesis edilebiliyor.

Vefa hakkının kullanılabilmesi için satış işlemi sırasında ya da satış işleminden sonra noterden düzenlenen sözleşmenin imzalanması gerekiyor. Vefa hakkı sözleşmesi örneği aşağıda yer alıyor:

Vefa hakkı sözleşmesi örneği…

TARAFLAR
…………… Defterdarlığı (bundan böyle idare olarak anılacaktır) ile ………………… Konut Yapı Kooperatifi (bundan sonra sadece kooperatif olarak anılacaktır).

Madde 1- Konu

İlimiz, ………….. İlçesi, …………….. Mahallesi/Köyünde, ………………Yöresinde bulunan, ……. pafta, ………. ada, …….. parsel numaralı, ……………. m2 yüzölçümlü taşınmaz malın/malların ……………………….. TL bedelle, ………. sıra nolu Millî Emlâk Genel Tebliği hükümlerine istinaden aşağıda belirtilen şartlar dahilinde kooperatife satışından ibarettir.

Madde 2- Ödeme Şekli

Taşınmaz malın bedeli peşin olarak ödenecektir.

Madde 3- Satış Şekli

Hazineye ait taşınmaz mallar, kooperatiflere pazarlık usulü ile doğrudan ve bedeli peşin alınarak satılacaktır. Aynı taşınmaz malı birden fazla kooperatifin talep etmesi durumunda en fazla bedeli teklif eden kooperatif tercih edilecektir.

Madde 4- Ferağ

Taşınmaz malın satış bedeli ile diğer giderlerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ilgilisi tarafından ödenmesinden sonra tapuda ferağ verilir.

Madde 5- Devir Şartları

a) Söz konusu kooperatiflere satışı yapılan taşınmaz mallar satış amacına aykırı olmamak şartıyla üyelerine kat mülkiyeti esaslarına göre devredilir.

b) Devir yapılan üyeler adına Devletçe verilmiş başka bir hak sahipliğinin sonradan tespit edilmesi halinde verilen hak geri alınır. Kişi bu durumda hiçbir hak talebinde bulunamaz.
Madde 6- Amaç Dışı Kullanım

Bu amaçla yapılan satışlarda, taşınmaz mallar amaç dışında kullanılamaz. Bu hususta mal sahibi Hazinenin Medeni Kanunun 660 ıncı maddesi uyarınca 10 yıl süre ile vefa hakkına sahip olduğu yönünde tapu kütüğüne şerh verilir.
Madde 7- Vergi, Resim, Harç Ve Benzeri Mali Yükümlülükler

Taşınmaz mal/malların satışından ve iş bu sözleşmenin düzenlenmesinden doğan ve ödenmesi gereken her türlü vergi resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler Kooperatife aittir.
Madde 8- Uyuşmazlıkların Çözüm Yeri

Bu Taşınmaz mal/mallar ile ilgili her türlü uyuşmazlıklar; taşınmaz malın/malların bulunduğu yer mahkemeleri ve icra dairelerinde görülecektir.

TARAFLAR
SATICI ALICI
İmza İmza

Vefa hakkı şerhi ne demek?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com