Kişinin vefatından önce mal varlığının kimlere teslim edileceği, verileceğine vasiyetname deniyor. Peki Vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl yapılır?
Kişi ölmeden önce mal varlığının kimlere teslim edileceği, verileceğine vasiyet adı veriliyor. Bunun resmi olarak kaleme alınmış sözleşmesi ise vasiyetname olarak ifade ediliyor.
Miras sözleşmesinin geçerli olabilmesi için vasiyetname gibi resmi şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Miras sözleşmesi, miras bırakan ve miras bırakılan kişilerin aynı anda noter huzurunda isteklerini belirterek sözleşme imzalamasıyla gerçekleşiyor.
Kendisine miras bırakılan kişi, miras bırakan kişi hayatta iken vefat ederse yapılan anlaşma iptal oluyor. Peki Vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Vefat eden kişinin ardından miras paylaşımı yapılabilmesi için eğer bir vasiyetname yoksa miras paylaşımı şöyle oluyor;
Mirasçılık durumları belli olduktan sonra her bir miras bırakan için ayrı ayrı olmak üzere terekenin tespiti davası açılması gerekiyor. Bu davalarda yapılacak araştırma ve tespit neticesinde edilebilen mal varlığı mirasçılar arasında payları oranında yapılıyor.
Miras paylaşımı…
– Altsoy için yasal miras payının yarısı,
– Ana ve babadan herbiri için yasal miras payının dörtte biri,
– Kardeşlerden herbiri için yasal miras payının sekizde biri,
– Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde, yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü olarak yapılıyor.
Vasiyetname yazmak için kaç yaşında olmak gerekir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com